OTIŠAO JE JOSIP PALADA: Književnik i čovjek iznimne dobrote preminuo u 87. godini

U Prigorju Brdovečkom kod Zaprešića, u ulici koja nosi ime po književnom junaku Ivici Kičmanoviću, 12. veljače 2022. umro je u 87. godini života, hrvatski književnik Josip Palada, ratni zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika, autor uzorne književne i profesionalne biografije, ali prije svega čovjek iznimne dobrote, čija će smrt ostaviti neizbrisivu prazninu, ne samo u srcima svih koji su ga poznavali, već je nenadoknadiv gubitak za Društvo hrvatskih književnika i hrvatsku književnost i kulturu u cjelini.

Osim u književnosti, na poseban način se istakao u Domovinskom ratu kao zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika osnovane 20. listopada 1991. kao postrojba Zbora narodne garde Republike Hrvatske.
Bogatstvo književnog opusa i ratne zasluge, ali prije svega ljudska srdačnost i toplina, priskrbile su Josipu Paladi mnogo prijatelja i poštovatelja. Njegova biografija je izuzetno bogata, a svojim je životom i djelovanjem zaokružio praktično cijeli hrvatski prostor: zavičajnim piscem smatraju ga u nekoliko hrvatskih gradova. Ali, njegov zavičaj je cijela Hrvatska, koju je ne samo volio već i branio kada je bilo najteže.

Josip Palada, pjesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 17. prosinca 1935. godine u malom dalmatinskom selu Dograde, blizu Marine, a nedaleko od poznatijeg Trogira.   U velikoj obiteljskoj zadruzi (16 članova obitelji) živi rano djetinjstvo. Doživljava i proživljava strahote Drugog svjetskog rata.  Poslije rata, u dobi od 11 godina, točnije u travnju 1946. seli se s roditeljima, braćom i sestrama u kolonizacijskoj karavani koja se kretala na relaciji: Dograde – Marina – Trogir – Split – Zadar – Bakar – Škrljevo – Zagreb – Vrpolje – Đakovo – Semeljci – Vučevci. Palada se se obitelji nastanjuje   selu Vučevcima, kraj Đakova. U Vučevcima završava osnovno školovanje (4 razreda). U Đakovu upisuje Nižu mušku gimnaziju i stanuje u đačkom domu, u današnjem Samostanu Milosrdnih sestara Svetoga Križa. Malu maturu polaže u Đakovu 1951. Srednju školu upisuje u Osijeku i završava je 1955. Josip Palada, još kao „domac“ u Osijeku, objavljuje svoju prvu pripovijetku 1952., a zatim se neprekidno javlja u brojnim časopisima i dnevnim listovima, te na radiju. Školovanje nastavlja u Požarevcu, Rijeci i Zagrebu.

Surađuje u raznim novinama i časopisima objavljujući reportaže, feljtone, eseje, članke, vijesti. Pripovijetke objavljuje neprekidno u časopisima, novinama ili na radiju, pa za njih dobiva i nagrade. Među mnogima dobio je i Arenino zlatno pero 1973.  Surađuje i na Hrvatskom radiju te su mu izvedene su mu brojne radio-drame i radio-komedije, od kojih su neke i nagrađene.

U scenskoj literaturi za djecu pročuo se komedijom Carev paž, za koju je na prvom natječaju Jugoslavenskog festivala djeteta u Šibeniku dobio prvu nagradu. Uz ovu komediju nagrađene su mu i mnoge druge komedije i igrokazi. Dobio je preko deset nagrada za scenske tekstove, ipak, romanom Miris majke ( 1985. ) trajno ulazi u red velikih autora hrvatske književnosti. Njegov drugi roman Zlonjiva (2016.) nastao na temelju zapisa njegova oca Marka, iznimno je snažno svjedočanstvo hrvatskih sudbina tijekom XX. stoljeća i zaslužuje iznimno mjesto u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Ništa manje nisu snažna ni njegova zadnje objavljena djela: U olovnom vremenu (Đakovo, 2019.), književni i likovi zapisi, koji unatoč sivoj boji u naslovu nude optimizam i vjeru u čovjeka, kao i knjiga priča Tko je palio moje knjige (Zagreb, 2020.), ratne tematike, objavljena usred pandemije u Maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika, na što je posebno bio ponosan, kao i na nagradu za na najbolju knjigu s tematikom iz Domovinskog rata „Bili smo prvi kad je trebalo“ 2020.  Koliko je Palada zaslužen za hrvatsku kulturu u Domovnskom ratu na poseban se način moglo doživjeti  u Društvu hrvatskih književnika, u srijedu 20. listopada 2021., kada je svečano obilježena 30. obljetnica Satnije hrvatskih umjetnika,  u spomen na dan kada je Satnija, pod vodstvom Josipa Palade,  krenula u sve krajeve odasvud napadnute Hrvatske i odigrala značajnu ulogu u najtežem razdoblju suprotstavljanja agresiji na našu domovinu.

Osim spomenutih književnih djela i ratnih postignuća, Josip  Palada je objavio i niz pjesama, eseja, drama i igrokaza. Igrokaze mu izvode kazališta za djecu i mnoge dramske grupe po školama. Djela su mu uvrštena u razne izbore i antologije.  Kao vrijedan, visoko profesionalan i književno-prosudbeno jasan, Palada je urednikom, ocjenjivačem, ili aktivnim sudionikom mnogih književnih događanja, natjecanja i smotri raznorodne tematike u domeni kulturalnih umreženosti recentne književne stvarnosti u Hrvatskoj. Promovirao je brojne hrvatske književnike, ali i likovne umjetnike s kojima je drugovao i surađivao. Na poseban način se ističe njegova suradnja s Ivanom Antolčićem te manifestacijama popust Ernestinovačke likovne kolonije i drugima.

Smrt Josipa Palade veliki je gubitak za hrvatsku umjetnost u cjelini. Iskrena sućut obitelji i prijateljima, svim njegovim suradnicima i poštovateljima njegovog djela. Neka mu je laka hrvatska zemlja., stoji na stranicama Društva hrvatskih književnika iz pera Mirko Ćurića.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!