IZ STRUČNOG KUTA: Vjerujem da rata u Ukrajini neće biti, evo i zašto – kaže Gordan Akrap

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba kazao je za središnji Dnevnik HRT-a istaknuo da se ne smije dogoditi situacija da nekome popuste živci i nasjedne na provokaciju od bilo koje strane.

“Provokacija je bilo i bit će ih i ne smiju se iskoristiti za širenje sukoba. Uvjeren sam da rata neće biti, sudeći prema svim postojećim podacima. To odgovara svim sukobljenim stranama. SAD, koji je poslao pomoć Ukrajini, moći će reći – zahvaljujući oružanoj pomoći i naše spremnosti za odvraćanje moguće agresije, Rusija nije napala. Francuska i Njemačka će reći da su diplomatski napori učinili svoje da do agresije ne dođe.

Rusija će reći – mi nikada niti nismo htjeli napasti Ukrajinu. Ukrajinci će pak reći – zahvaljujući našim obrambenim pripremama, jedinstvu, koheziji stanovništva, i pripremama nije došlo do ruske invazije. S druge strane, Kina će nastaviti saditi brojne poljoprivredne proizvode na ukrajinskim poljima”, kazao je među ostalim Akrap za HRT.

Istaknuo je da prema javno dostupnim podacima Rusija ima oko 120.000 do 130.000 vojnika na područjima sjeverno i istočno od Ukrajine, na području Bjelorusije, iznad Kijeva, na području Krima, a imaju i flotu u Crnom moru.

“Ta flota broji 24 broda i podmornice. Oni imaju sasvim dovoljno oružanih postrojbi da spriječe eventualno djelovanje Ukrajine prema okupiranim područjima, međutim po onome što znam, nemaju dovoljno snage da naprave oružanu invaziju na Ukrajinu, da je osvoje bez znatnih gubitaka, odnosno s postojećim postrojbama to bi bila bitka gdje bi izgubili rat”, kazao je.