85. ROĐENDAN: Stari mačak i Gospodar zlatnih bregova velikog Andrije Maurovića

Koliko sam primijetio 85. rođendan STAROG MAČKA i GOSPODARA ZLATNIH BREGOVA dosad nitko nije obilježio, odnosno spomenuo, pa eto razlog više da to učinim.

Napisao je to na Facebooku zaljubljenik u strip, sjajni poznavatelj stripa i strip-publicist Veljko Krulčić, čiju objavu prenosimo:

GOSPODAR ZLATNIH BREGOVA, NJEGOVIH PRVIH 85. GODINA (I STAROG MAČKA, NARAVNO!)

Na današnji dan (bila je srijeda) daleke 1937. godine u zagrebačkim „Novostima“ objavljen je posljednji nastavak GOSPODARA ZLATNIH BREGOVA, nakon „Trojice u mraku“, najslavnijeg i u medijima najspominjanijeg stripa kojeg je u svojoj karijeri nacrtao Andrija Maurović.

Stripa čiji je glavni junak bio Stari Mačak (odnosno Old Mickey), lik koji je zapravo postao i „zaštitnim znakom“ ne samo karijere, nego i uopće umjetnikovog života.

Kreacija možda (ili sasvim sigurno) veća i od samog stripa i od samog Maurovića!

Možda ili sasvim sigurno najoriginalniji strip-junak iz žanra vesterna, ono „all time“.

U monografiji „Maurović“ (iz 1986.) predstavio sam Starog Mačka:
„… Slobodoljubivi, tvrdoglavi, žilavi starkelja širokog osmijeha i samo njemu svojestvenih crno-humornih ideja, koji se uporno bori za pravdu, kažnjava zločince i stavlja se u ulogu zaštitnika nejakih. Zbog nekog strašnog događaja iz svog ranijeg života izgubio je pamćenje, što mu je davalo dodatne poticaje da se što žešće i nemilosrdno obračunava s razbojnicima…“

Starog Mačka je dramaturški osmislio i postavio u stripu genijalni novinar, scenarist i pisac zabavnih romana Franjo Fuis, znam i po pseudonimu Fra-Ma-Fu (tada u 28 godini života), dok ga je Maurović dojmljivo crtački vizualizirao.

GOSPODAR ZLATNIH BREGOVA počeo je izlaziti u „Novostima“ (drugog – nakon „Jutarnjeg lista“ – najvažnijeg dnevnog lista prije Drugoga svjetskoga rata koji je izlazio u Zagrebu i Hrvatskoj) 31. siječnja 1937., čime su Fuis i Maurović nastavili zajedničku suradnju koja je započela dva i po mjeseca ranije sa stripovima „Lutalica Chagos“ i „Kugina jahta“, oba pustolovne-egzotične tematike čija se radnja odvija na brodovima i dalekim morima.

Prema Starom Mačku, Fuis (i vjerojatno Maurović) je naslovio strip-tjednik „Mickey Strip“ kojeg su pokrenuli slijedeće, 1938. godine i u kojemu je od prvog broja jedan od aduta bio GOSPODAR ZLATNIH BREGOVA koji je preimenovan u CRNOG JAHAČA…

Koliko sam primijetio 75. rođendan STAROG MAČKA i GOSPODARA ZLATNIH BREGOVA dosad nitko nije obilježio, odnosno spomenuo, pa eto razlog više da to učinim.

I da ne zaboravim, sa Starim Mačkom i GOSPODAROM ZLATNIH BREGOVA je i startao žanr vestern-stripa na Starom kontinentu?!

Pasica GOSPODARA ZLATNIH BREGOVA koja prati ovu objavu izašla je 27. travnja 1937. u 111 broju „Novosti“.