SAMO JE NEBO GRANICA: Opet poskupljenje goriva u tjednu koji dolazi

Prošlo je deset dana kako je Vlada donijela odluku o smanjenju trošarina i trgovačkoj marži, kao i da će se korekcija cijena vršiti svaka dva tjedna, a to je idući tjedan.

U međuvremenu opet lođe vijesti za vozače, jer kako doznaje Nova TV, cijene će od utorka vjerojatno opet rasti.

Primjerice, kada bi se korekcija cijena dogodila danas, Eurosuper bi bio skuplji za 71 lipu te bi cijena po litri iznosila 14.20 kuna, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasla za gotovo kunu i pol te bi bili 14.52 kune.

Podsjećamo, Vlada je 7. lipnja na telefonskoj sjednici smanjila marže distributera za dodatnih deset lipa po litri pa je tako marža za benzinska i dizelska goriva smanjena sa 75 lipa na 65 lipa po litri, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Vlada je smanjila trošarine na benzinska i dizelska goriva, i to na benzin za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno za 80 lipa, a za dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa.

Ali, nema nira na području goriva, pa se očekuje daljnji rast cijena.

“Dosada su energenti generirali inflaciju, sada će i sam rast cijena zapravo poskupljivati cijeli naftni, distributerski i proizvodni biznis, tako da ćemo ući u začarani krug i pitanje je kako izaći iz njega”, rekao je energetski analitičar Ivan Brodić za Novu TV.