ŽUPAN POSAVEC: U Međimurju je zaposleno 6,5 posto stranih radnika

U ovom trenutku u Međimurskoj županiji aktivna su 2874 strana radnika, a budući da je trenutno 43 tisuće radno aktivnih stanovnika, udio stranih radnika u međimurskom gospodarstvu je 6,5 posto, rekao je u četvrtak župan Matija Posavec.

Situacija na tržištu rada bila je jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije koja, naglasio je župan odgovarajući na pitanja novinara, prati kretanja na tržištu rada i u suradnji s HZZ-om i PU međimurskom redovito traži podatke o brojevima stranih radnika koji su na području županije.

– Prema aktualnim podacima koje možemo promatrati za 2023. godinu, Policijska uprava međimurska ukupno je izdala 5123 radne dozvole, a poništila je njih 2249, tako da su u ovom trenutku aktivna 2874 strana radnika, s time da nije nužno da ti radnici jesu na području Međimurske županije, kazao je Posavec.

Dodao je da je u Međimurju trenutno 43 tisuće radno aktivnih stanovnika, što znači da je udio stranih radnika 6,5 posto.

– Mahom je riječ o metaloprerađivačkoj industriji koja dominira te o građevinarstvu i malo manje u ostalim gospodarskim granama, a najviše stranih radnika je s Filipina te iz Nepala i BiH, izjavio je Posavec.

O tome što za Međimursku županiju znači dolazak stranih radnika govorio je Elvis Novak, predsjednik GSV-a.

– Ako nema drugih mogućnosti, ako za gospodarstvo fali radne snage, nažalost mi to ne možemo spriječiti, međutim bilo bi puno bolje da plaće u Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti u Europu u potrazi za poslom, rekao je Novak.

Ivan Senčar, dopredsjednik GSV-a u ime Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je da će ‘ovaj put biti teško popratiti povećanja plaća kakva su nastupila u javnom sektoru’.

– U nekim gospodarskim granama nemoguće je pratiti takav rast plaća. Naime, porezna reforma koja je napravljena ipak je nedostatna da bi poduzetnici mogli napraviti takav potez u svim granama djelatnosti, rekao je Senčar.

Istaknuo je kako su sindikati upozoravali na brojne probleme, među ostalim i na PDV, koji je, prema njihovu mišljenju, jedan od najvećih krivaca što plaće ne mogu biti veće.

Dopredsjednik GSV-a je i zamjenik župana Josip Grivec (HUP) od kojeg su novinari tražili objašnjenje vezano uz agencije koje uvoze radnike te ih ‘iznajmljuju poslodavcima za izvjesne svote’, a zanimalo ih je o kojim je iznosima riječ.

– Mi o tome nemamo podataka, ali bi institucije o tome trebale voditi brigu, kako bi to bilo što kvalitetnije i u interesu radnika, ali i poslodavaca. I nitko ne bi trebao na tome zarađivati, poručio je Grivec.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!