PLENKOVIĆ O KOEFICIJENTIMA: Najveće povećanje plaća ikada – neki se ne slažu

Dugoočekivane uredbe o koeficijentima premijer Andrej Plenković predstavio je na sjednici Vlade. Tvrdi da je riječ o povijesnom rastu plaću. No, tu izjavu već su ranije demantirali sindikalisti obrazovnog sektora koji su istaknuli da su krajem 90-ih plaće rasle osjetno više nego danas.

Izvor: Media servis

Povećavaju se plaće za 244 tisuće zaposlenih u državnoj i javnim službama. Premijer reformu naziva povijesnom jer, kako tvrdi:

“Jednostavnije i pravednije kategorizira radna mjesta. Spajaju se radna mjesta iste ili slične složenosti na temelju vrednovanja. Smanjen je broj naziva radnih mjesta u državnoj službi s 1575 na 898, a u javnim službama s 965 na 487. Sveukupno smanjenje s dosadašnjih 2540 na 1385.”

Što se tiče spomenutih sindikalista iz obrazovnog sektora, Plenković kaže da poštuje dignitet učitelja i nastavnika pa kaže da im se koeficijent povećava s 1,737 prošle godine na 2,01 ove godine.

“To znači 490 eura viša plaća za učitelje. Bruto.”

No, učitelji, nastavnici i nenastavno osoblje su uoči sjednice vlade poručili da su oni najveći gubitnici ove takozvane reforme kao i da koeficijent od 2,01 ne predstavlja dovoljan rast. Premijer pak tvrdi da je riječ o reformi kakvu Hrvatska nije vidjela. Ističe pritom iznos koji će reformom biti izdvojen za državnu i sve javne službe, a koji je povećan s ranije najavljivanih 880 milijuna eura.

“Težina ove reforme je 920 milijuna eura. Povećanje plaća u hrvatskoj vojsci je 70 milijuna eura. Ukupan trošak ove reforme – državne službe, javne službe, hrvatska vojska, sigurnoobavještajni sustav – 1,63 milijarde eura više za plaće ljudi u državnom i javnom sektoru. Najveće povećanje u povijesti.”

Da je doista riječ o povijesnoj reformi ne smatraju ni liječnički sindikati koji su već ranije najavljivali mogući štrajk kao ni već spomenuti predstavnici obrazovnih sindikata koje su svoje nezadovoljstvo ponovili uoči sjednice vlade.