ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: Jednu namirnicu trošimo svaki dan – donosi opasnosti od depresije do raka

Znanstvenici iz SAD-a i Kine promatrali su koliko “slobodni šećeri” u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utječu na 83 zdravstvena ishoda.

Otkrili su da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena ishoda, uključujući astmu, dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt, piše Mirror, a prenopsi N1.

Utvrđeno je da je posebno snažno s visokim unosom šećera bila povezana depresija, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara. Jako je zabrinjavajuće što veliki unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Zaključeno je da bi “slobodni šećeri” trebali biti ograničeni na oko šest žličica dnevno, a preporučeno je ograničavanje pića zaslađenih šećerom na jedno tjedno.

Ako želite ostati zdravi, ne biste trebali konzumirati više od šest žličica dodanog šećera dnevno, pokazalo je međunarodno istraživanje.

“Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno“, kazao je autor Liangren Liu, izvanredni profesor u West China Hospital.

Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan učinak na naše zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim tvarima poput vlakana.