EUROPLJANI I ŠEĆER: Analize pokazale tko ga jede najviše i gdje su Hrvati

Internetska stranica “Landgeist” objavila je analizu potrošnje šećera u Europi na temelju podataka UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO)

Rezultati su izraženi u kilogramima po glavi stanovnika, a uključuju, ne samo sirovi šećer, već i šećer u proizvodima koji ga sadrže.

Europljani i Sjevernoamerikanci jedni su od najvećih potrošača šećera na svijetu. Unutar Europe također postoje neki specifični geografski obrasci, prenosi N1. Potrošnja šećera najveća je u zapadnoj i srednjoj Europi.

Belgija (s 48,3 kg ima najveću potrošnju šećera po glavi stanovnika u Europi i jednu od najvećih u svijetu. Drugi podaci su prikazali da je Belgija također najveći potrošač bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom u Europi.

Poljska 45,7 kg, Malta 43,8 kg i Danska 40,4 kg jedine su druge europske zemlje u kojima je potrošnja šećera veća od 40 kilograma po glavi stanovnika.

Najmanje šećera jedu stanovnici Luksemburga – 10,8 kg, što je velika razlika u odnosu na susjede, a slijedi ga Cipar sa 17,6 kg po glavi stanovnika.

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu po skali najniže konzumacije – 18,3 kg. Uz BiH je Albanija (18,6 kg), Slovenija (19,4 kg) i Latvija (19,9 kg) imaju potrošnju šećera po glavi stanovnika ispod 20 kilograma. Time se nalaze iznad Grka sa 31,6, Bugara sa 27,5, Srba sa 22,4 i Crnogoraca sa 21,2 kilograma šećera-

Hrvati imaju visoku razinu konzumacije šećera, čak 33,8 kg.