ŽIVOT UZ OPG: Na gospodarstvu Mažar ima svega – od eko povrća do zimnice
Uz poljoprivredu nas je zadržala prije svega ljubav prema prirodi, ali svakako i činjenica da smo odrasli na selu i u obitelji koja se oduvijek bavila poljoprivredom. Tako smo od djeda naslijedili zemlju a od bake koja je bila kuharica ljubav prema kuhinji i isprobavanju novih ideja, kaže Nikolina Mažar Mateljić, s vrlo uspješnog OPG-a Mažar koje djeluje niz godina na adresi Orehovec 4, Ivanec Bistranski, pokraj Zaprešića.
*Serijal “Život uz OPG” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije
“OPG smo 2014. godine preuzeli od mame Jasenke koja je i dalje naš najvredniji član. Tada smo brat i ja krenuli na malo drugačiji način, prijavili se u razne male udruge u kojima smo pronašli tržište i ljude koji se bave poljoprivredom na sličan način kao i mi”, priča Mažar Mateljić. “Vrlo brzo shvatili smo da želimo proizvoditi na prirodan i ekološki način te od tada slijedimo taj cilj. Nositelj OPG-a je Tomislav, moj brat, a ja trenutno provodim najviše vremena sa svojom dječicom, tako da nisam uključena u poljoprivredne radove. Moram priznati da mi to fali i da jedva čekam vratiti se, pogotovo među kupce jer volim rad s ljudima. Puno nam pomažu naši dragi Sara i Tomo, kad god mogu”.
Zna se i obiteljska podjela posla. Tako najveći dio posla u plastenicima obavlja mama Jasenka, djed Stjepan još uvijek pomaže u obradi i sjetvi, a brat Tomislav,koji je inače diplomirani inženjer agronomije ,sudjeluje u svim segmentima, te zajedno s djevojkom Sarom prodaje proizvode OPG-au Udruzi Vestigium srijedom i subotom. Sve proizvode dostavljaju i diljem Zagreba i Zaprešića u čemu ponekad pomaže Nikolinin suprug Tomo.
Obrađuju oko dva hektara zemlje od čega je manji dio uz kuću, gdje se nalaze plastenici i uzgoj povrća vezan za novodnjavanje, a veći dio zemlje nalazi se na nekoliko parcela u bližoj okolici. Najveći dio godine bave se proizvodnjom zelenog lisnatog povrća, kao što su salate, špinat, blitva, mladi luk, kupusnjače….
“A iznimno smo ponosni na naše mješavine, miks mladih salata, lešo miks i smoothie miks, koje smo osmislili kao sezonske mješavine raznog lisnatog povrća koje se mogu zajedno konzumirati ili obrađivati”, ističe Mažar Mateljić. “Uzgoj povrća ovisi naravno o sezoni, ali uvijek se trudimo uvoditi nove sorte. Tako imamo preko 50 vrsta paradajza kojeg sadimo, razne vrste bundeva i nekoliko provjerenih sorti krumpira od kojih ne odustajemo. Bavimo se i preradom povrća, pa tako u ponudi imamo pasirani paradajz i razne vrste džemova… Na eko proizvodnju odlučili smo se čim smo preuzeli OPG, dakle još 2014. Nekako je to došlo prirodno, kao normalan slijed onog u što vjerujemo i kako inače živimo. Trudimo se živjeti zdravo, kuhamo svaki dan, živimo u skladu s prirodom, na taj način smo odgajani i tako odgajamo i svoju djecu. Tako da o drugim opcijama nismo ni razmišljali”.
Proizvode su od početka plasirali preko raznih udruga koje okupljaju slične male proizvođače, a zadnjih nekoliko godina našli su svoje tržište unutar Udruge Vestigium. Tamo su kupci prepoznali njihov trud, radi i kvalitetu tako da uopće nemajuo problema s plasmanom proizvoda. Rade i dostave tako da se često dogodi da nemaju dovoljno robe da bi ispoštovali sve narudžbe. Pogotovo u ovo zadnje vrijeme, s obzirom na situaciju s koronavirusom.
“Konkurencije ima, kao i u svakom poslu, ali ona je dobra, jer se tako još više trudimo. A ljudi to onda znaju i prepoznati i cijeniti”, ističe Mažar Mateljić. “Do kupaca dolazimo i preko Facebook profila OPG Mažar Tomislav na koji redovito stavljamo fotografije s imanja i korisne informacije vezano za proizvodnju i prodaju”.
A kad pitamo kakva je podrška mjesta u kojem žive, županije, odgovor je: “Moram reći da sve što smo izgradili postigli smo sami svojim radom, bez pomoći lokalne i područne samouprave.
A i najveća priznanja stižu nam od naših zadovoljnih mušterija a to su i ona koja nam najviše znače i potiču nas da budemo još bolji”.
Na OPG-u imaju naravno i planova, ali trenutno, kako kažu, nemaju nekih mogućnosti za proširenjem poslova jer ih nema dovoljno pa i ovako jedva stižu ispuniti sve zahtjeve”.
A unatoč teškom radu i teškom putu do uspjeha, Nikolina Mažar Mateljić ima poruku za mlade: “Mladima bismo preporučili da se bave poljoprivredom jer je to budućnost, ali pod uvjetom da osjete ljubav prema tome jer poljoprivreda zahtijeva velika odricanja i puno rada a to je moguće podnijeti jedino ako taj posao voliš”.