POTVRĐENO I SLUŽBENO: Šesti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Šesta osoba zaražena je koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o osobi iz Rijeke, a ponovno je u pitanju bliski kontkat sa dosad zaraženima. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite i dalje tvrde situacija je pod kontrolom nema razloga za paniku.

Izvor: Media servis

Potvrđen je šesti oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
“U ovom trenutku imamo 176 testiranih, dva nalaza se još uvijek čekaju i među tim testiranima je još jedan pozitivan nalaz. Riječ je o bliskom kontaktu bolesnika iz Rijeke, prema tome situacija je i dalje pod nadzorom.”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić detaljnije je opisala stanje novooboljelog pacijenta.

“Osoba se osjeća dobro, sve je u redu. Također nema nikavih razloga za zabrinutost, a preostalo dvoje pozitivnih u Rijeci su također dobro, s nikakvom ili minimalnom temperaturom i bez digresije simptoma.”

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je poručio da i dalje nema razloga za paniku da je sve pod kontrolom.

“Mogu reći da svi županijski stožeri rade po onom modelu kako im je i rečeno. Uključeni su i epidemiolozi u sastav regionalnih stožera i gradskih i općinskih. Sve funkcionira onako kako je planirano. Razmotrili smo neka pitanja vezana za konkretne stvari, prije svega iz epidemiološke struke dobili su sve odgovore.”

Zaposlenici zagrebačkog ZET-a zatražili su zaštitu od koronavirusa, pa su na svim terminalima postavljeni dozatori sa sapunom i sredstvom za dezinfekciju, dok se u Dubravi dezinficiraju tramvaji koji se vraćaju iz prometa i pripremaju za sutrašnji izlazak u promet, objavili su iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb. A situaciju umiruje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Nikakve panike, nikakvih manifetluka, maski i lova u mutno.”

U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević održana još jedna edukacija zdravstvenih radnika vezano uz način postupanja s pacijentima u slučaju postojanja sumnje na koronavirus i korištenja zaštitne opreme. Zdravstveni djelatnici su inače među najugroenijima kada je zaraza u pitanju, abudući da tu opremu nisu koristili svaki dan, ovakve eduakcije su i te kako bitne. Kada su u pitanju brojke u svijetu, od koronavirusa umrlo je oko 2.900 ljudi, a zaraženo je više od 85 tisuća, od toga samo u Kini 79 tisuća. Južna Koreja zabilježila je do sada najveći porast zaraženih u jednom danu. Potvrđena su čak 594 nova slučaja pa je broj oboljelih u toj zemlji porastao na 3.100. Svjetska zdravstvena organizacija podigla je rizik vezan na “vrlo visok”. Kada je u pitanju Europa od jučer je novih 200 zaraženih zabilježeno u Italiji, 20 oboljelih u Francuskoj, 19 u Njemačkoj. Za kraj dodajmo da je zbog epidemije otkazan najveći svjetski turistički sajam ITB Berlin, kao i autoshow u Ženevi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!