ŽIVI ZID OPTUŽUJE “BRODOSPLIT”: Tvrde da su budući Uljanik – odgovorio im Darko Pappo iz DIV grupe

Podijelite članak

Članovi Živog zida i čelnik stranke Ivan Vilibor Sinčić održali su pressicu o dodjeljivanju kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj tvrtki Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita.

“Prije godinu dana, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, jedna vrlo netransparetna institucija, prošle je godine dodijelila veliki kredit DIV grupi”, kazao je Sinčić, te dodao kako bi se danas trebao sastati Upravni odbor HBOR-a koji bi trebao odlučiti o dodjeljivanju druge tranše kredita. “Hrvatska brodogradnja Jadranbrod mora dati pozitivno mišljenje na davanje druge tranše kredita. U ovom slučaju nema mišljenja tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, a prema tome ne bi trebalo biti ni druge tranše kredita”, tvrdi Sinčić, kako prenosi N1.

“Zašto gospodin Debeljak nije konzultirao Hrvatsku brodogradnju Jadranbrod? Tvrtka koja mu je već 60 puta dala negativno mišljenje. Odlučili su mu dati drugu trašnu kredita, iako se brod ne gradi po planu koji postoji… Nažalost, on ostaje, pluta i pliva zahvaljujući svojim vezama u Ministarstvu gospodarstva. Ured za državnu reviziju je pet puta utvrdio da gospodin Debeljak nenamjenski troši novac… Brodosplit je budući Agrokor, Brodosplit je budući Uljanik. Sjetimo se kako je bilo s Todorićem kad je u Jamnici bio problem tamo krajem 2016. godine… Ima svoje debele, jake i moćne političke zaštitnike. Ja bih rekao da se radi o Ivanu Vrdoljaku. Sve je to pripremio gospodin Čačić”, tvrdi Sinčić.

Odmah se oglasio i član uprave DIV grupe Darko Pappo.

“Brodosplit i sva druga poduzeća unutar DIV grupe rade sukladno zakonima i propisima. Cijela DIV grupa posluje pozitivno i ostvaraju profit. Ova današnja pressica je samo još jedan u nizu pokušaja da se Brodosplit uništi… Ta njihova organizacija koristi sve moguće svoje mogućnosti da nam našteti i da je dovede do propasti”, rekao je Pappo.

Na temelju saznanja koja su prikupili DIV grupa je, kaže, podnijela kaznenu prijavu protiv Ivana Vilibora Sinčića te Vladimire Palfi zbog političke korupcije te kako očekuju reakciju Državnog odvjetništva. “Mi očekujemo da se drugi brod koji se upravo gradi financira bez zadrške. Bitno je da je brodu o kojem sad govorimo krajnji kupac američka tvrtka i govori se o njemu kao o najvećoj američkoj investiciji u Hrvatskoj”, kazao je Pappo.

A izjavu da je Brodosplit novi Agrokor ili Uljanik, Pappo je komentirao: “Mi smo uspješno restrukturirali Brodosplit. Sve to je potvrđeno od strane Europske komisije. Očito neki kojima je gospodin Sinčić instrument ne mogu se s time pomiriti”. O tome kako nisu kontaktirali tvrtku Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, Pappo kaže: “Ako pričamo o kreditu, onda u ugovoru o kreditu piše tko je zadužen za nadzor kredita, a u njemu nije navedeno da je za to zadužena tvrtka Jadranbrod”.

Komentiraj