ŽESTOKA KRITIKA: Obama prozvao Trumpa i Republikance zbog ograničavanja prava na glasanje

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru predložio da se odgode predsjednički izbori u studenome zbog, kako kaže, moguće prevare, najviši dužnosnici iz njegove stranke odbacili su tu mogućnost, u rijetkom trenutku nesloge s predsjednikom.

Izvor: Media servis

Trump tvrdi, bez dokaza, da će dopisno glasanje, što mnoge savezne države žele olakšati zbog pandemije koronavirusa, dovesti do netočnih rezultata i prevare na izborima.
Ne spominjući Trumpa imenom, bivši predsjednik Barack Obama žestoko je kritizirao njegove, ali i pokušaje drugih Republikanaca, da ograniče pravo na glasanje.

“Postoje oni na vlasti koji čine sve što mogu da obeshrabre ljude da ne glasaju zatvarajući biračka mjesta, ciljajući manjine i studente ograničavajućim biračkim zakonima, napadajući naša biračka prava kirurškom preciznošću. Čak i potkopavajući poštansku službu uoči izbora koji će ovisiti o dopisnom glasanju kako se ljudi ne bi razbolili.”

Trump inače nema ovlasti odgoditi izbore, a mnogi smatraju da je to predložio kako bi skrenuo pozornost s najgorih ekonomskih brojki od Drugog svjetskog rata. Američki BDP je od travnja do lipnja pao za 32,9 posto. Trump već duže vrijeme govori protiv dopisnog glasovanja neopravdano tvrdeći da to dovodi do varanja na izborima, a istovremeno su on i najviši dužnosnici njegove administracije upravo tako glasali na unutarstranačkim izborima.

Obama je kritike uputio tijekom sprovoda američkog zastupnika i dugogodišnjeg borca za ljudska prava Johna Lewisa, koji je marširao i s Martinom Lutherom Kingom. Tijekom strastvenog govora, često prekidanog aplauzom iz publike, Obama je kritizirao i druge poteze Trumpove administracije.

“Bulla Connora možda više nema, ali danas možemo svjedočiti kako policijski službenici kleče na vratovima crnih amerikanaca. Georgea Wallacea možda više nema, ali možemo svjedočiti kako naša federalna vlada šalje sigurnosne snage da koriste suzavac i palice protiv mirnih prosvjednika.”

Trump je odbio odati počast preminulom Lewisu, s kojim se često sukobljavao, dok su mu na sprovodu uz Obamu govorili i drugi živući bivši predsjednici, George W. Bush i Bill Clinton. Preostali živući i najstariji bivši predsjednik Jimmy Carter nije sudjelovao, ali je njegovo pismo o Lewisu pročitano na glas.

Komentiraj