ŽELJKO SABO: Kako se problemi u Vukovaru rješavaju rušenjem

Atomsko sklonište u stambenom naselju Olajnica u Vukovaru, kapaciteta 500 ljudi, je tijekom Domovinskog rata, kada je na grad svakodnevno padalo na tisuće granata, spašavalo živote građana.

Izvor: Media servis

Mnogi od njih su i danas emotivno vezani za to sklonište, pa su sa nevjericom i nezadovoljstvom gledali kako je nedavno počelo njegovo rušenje.

Iako su gradski vijećnici SDP-a u više navrata upozoravali gradske vlasti na neodrživo stanje skloništa i potrebu za njegovim uređenjem i privođenjem prvobitnoj namjeri, do nedavno se nije ništa poduzimalo, a onda je gradska vlast bez konzultacija sa građanima i bez rasprave na Gradskom vijeću, naprasno odlučila sklonište srušiti i tako riješiti problem, poručio je Željko Sabo iz gradske organizacije SDP-a Vukovar.

Neuvjerljivo djeluju obrazloženja za takav postupak, od toga da su oštećenja toliko velika da se ne isplati ići u rekonstrukciju (a netko će na rušenju zaraditi 374.973,69 kuna), da se to radi zbog zdravlja i sigurnosti ljudi, a najzanimljivije je tumačenje Ravnateljstva civilne zaštite da se objekt može rušiti obzirom na to da više nema propisa ni zakona koji uređuju skloništa kao takva, odnosno koji propisuju obvezu gradnje i opremanje skloništa.

Ironično djeluje i izjava naših gradskih vlasti kako će naknadno s građanima vidjeti kakav sadržaj žele na tom prostoru nakon rušenja, budući da ih nitko nije pitao žele li uopće rušenje skloništa koje je mnogima od njih spasilo život. Uređenjem skloništa mogla se osigurati sigurnost građana tijekom elementarnih nepogoda, moglo se dio prostora dati na korištenje određenim udrugama, mogao se dio skloništa urediti kao spomen soba na događaje iz Domovinskog rata itd., ali nitko za to nije imao sluha.

Zaključno, u ime Gradske organizacije SDP-a Vukovar, izražavamo svoje nezadovoljstvo i osuđujemo ovaj postupak gradskih vlasti na čelu sa gradonačelnikom, koji se u mnogim situacijama znao pozivati na emocije i osjećaje građana, a ovim potezom je pokazao da mu to toga nije stalo.

Komentiraj