ZASTUPNIK PETEK: Slijedi li rasprodaja zagrebačke imovine – na bubnju imovina od 500 milijuna!

renato petek

Pita se to Renato Petek, zastupnik stranke Naprijed Hrvatska, koji ukazuje na to da je Zagrebački holding raspisao poziv za imovinu vrijednu oko 500 milijuna kuna!

Petek na Facebooku navodi i neke detalje, a postavlja i neka pitanja:

U ponudi je više odmarališta i zgrada uz Jadransku obalu i u Zagrebu, Kranjskoj gori i Samoboru, skoro cijela trasa pruge bivšeg Samoborčeka, zemljišta na Velesajmu, unutar sjedišta Vodovoda, Zagrebačkog velesajma, Robnih terminala, čak i zgrada sjedišta Holdinga u Vukovarskoj ulici.

Postoji li veza Bandićeva ordena prijateljstva koju je nedavno dobio od Putina i bivšeg ZET-ovog odmarališta na Lošinju? U ponudi je i atraktivno zemljište u Novom Vinodolskom, gdje se nalazi i “Bandićeva vila”. Hoće li opet u poslove biti uključene tvrtke prijatelja i kumova kao i toliko puno puta do sada? Pratit ću razvoj situacije zbog javnog interesa! Stop bandićevanju – štetnom upravljanju Zagrebom!

Zagrebački holding je raspisao neobvezujuć javni poziv gdje se očekuju pisane ponude za bilo koju vrstu komercijalizacije nekretnina (kupoprodaja / zakup / pravo građenja i dr.), za brojne nekretnine i zemljišta. Kažu da poziv ima za svrhu ispitivanje tržišta vezano za komercijalizaciju navedenih nekretnina. http://www.nekretnine-zgh.hr/neobavezujuci-javni-pozivi/27

Glasovima stranaka BM365, NHR i HDZ-a u Gradskoj skupštini, ZET-u prilikom izdvajanja iz Holdinga nije vraćena imovina u vrijednosti od 254 milijuna kuna, koja je sada ponuđena u ovom pozivu.

U ponudi je odmaralište (Villa Milda i Depandansa) na Lošinju ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna. Objekt su odricanjem gradili i održavali radnici ZET-a, a prilikom izdvajanja ZET-a 31.12.2017. godine, odlukom Skupštinske većine isto nije vraćeno ZET-u, kao niti zemljište u Samoboru te cijelom trasom nekadašnjeg Samoborčeka koje je vrijedno oko 243 milijuna kuna! ZET je raspolagao istim prilikom ulaska u Holding. Sada se protivno ugovoru sindikata zemljište i zgrade na Lošinju našle u ovoj ponudi, a za to je navodno zainteresiran ruski vlasnik obližnjih hotela. Hoće li gradonačelnik ovim potezom opravdati dobiveni orden prijateljstva prema ruskom vlasniku?

U tekstu poziva se netočno navodi (!?) da je navedena imovina pod upravom ZET-a, jer je imovina podržnici Holdinga za upravljanje nekretninama predana na upravljanje 15.3.2018. na 532. sjednici Uprave Društva Zagrebački holding d.o.o.

“Bandićeva vila” u Novom Vinodolskom

U ponudi je i atraktivno zemljište u Novom Vinodolskom gdje se nalazi i “Bandićeva vila” koja je bila interes istražitelja PNUSKOK-a 2014. godine, kada je ista pretražena jer se sumnjalo da je u tajnom vlasništvu Milana Bandića. Nekad je to bila depandansa obližnje Vile Rustike u vlasništvu Crvenog križa Grada Zagreba. Kuća sa šest apartmana bila je upisana na ime tvrtke Tigra, Bandićeva kuma Milana Penave. U posjed vile koja je nekad bila depandansa obližnje Vile Rustike u vlasništvu Crvenog križa Grada Zagreba, Tigre je došla navodno kroz kompenzaciju za obavljene radove. Što li će g. Penava dobiti kada odradi trenutne poslove u Zagrebu, gdje sudjeluje u rekonstrukciji rotora, upravljanju odlagalištem Jakuševec, a vjerojatno će kao jedini ponuditelj graditi i Spomenik domovini. Ukupna vrijednost navedenih poslova prelazi 500 milijuna kuna!

Zašto Holding raspisuje ovakav natječaj? Kako financijski posluje? Zabrinjavajuće!

U razdoblju od siječnja do lipnja 2018. godine Društvo Zagrebački holding d.o.o. ostvarilo je gubitak od 62 milijuna kuna, pa kad sve stavke zbroje i oduzmu, ispada da je Holding u prvom polugodištu 2018. godine ostvario bruto dobit od 38 milijuna kuna.

No, kada se uzme u obzir da su 31.12.2017. izdvojeni “gubitaši” ZET i Velesajam iz Holdinga, usporedni podaci za ovu i isto razdoblje prošle godine (prilagođeno izlasku tih tvrtki), govore da je prihod manji nego lani i to za 16 milijuna kuna. A u tom je razdoblju zaposleno novih 890 djelatnika te su time povećani i rashodi te tvrtke.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/PetekRenato/posts/343608472855213″ bottom=”30″]