GONG O PREBJEZIMA: Do Plenkovića u Hrvatskoj nitko ovako nije održavao saborsku većinu

Oni su samo neki od "prebjega": Marija Puh, Mario Havek, Milanka Opačić i Tomislav Saucha
Oni su samo neki od “prebjega”: Marija Puh, Mario Havek, Milanka Opačić i Tomislav Saucha

GONG je zabrinut zbog niske razine demokratske političke kulture u Hrvatskoj, koja je vidljiva u načinu održavanja parlamentarne većine kakvo do premijera Andreja Plenkovića nije zabilježeno u Hrvatskoj.

Sabor gubi povjerenje građana zbog toga što se u ovom sazivu većina ne formira na temelju izbornih programa za koje su građani glasali, nego održava zahvaljujući političkoj trgovini – poplavom stranačkih prebjega koji omogućuju djelovanje takve neprincipijelne koalicije.

Priopćenje GONG-a prenosimo u cijelosti:

GONG je zabrinut zbog niske razine demokratske političke kulture u Hrvatskoj, koja je vidljiva u načinu održavanja parlamentarne većine kakvo do premijera Andreja Plenkovića nije bilo zabilježeno u Hrvatskoj. Sabor gubi povjerenje građana zbog toga što se u ovom sazivu većina ne formira na temelju izbornih programa za koje su građani glasali, nego održava zahvaljujući političkoj trgovini -poplavom stranačkih prebjega koji omogućuju djelovanje takve neprincipijelne koalicije.

U devetom sazivu Sabora čak je 22 zastupnika/zastupnica promijenilo stranku. U održavanju parlamentarne većine premijeru Plenkoviću pomažu dojučerašnji protivnici, obezvrjeđujući time izborne rezultate i urušavajući povjerenje u izborne procese i demokraciju. Zato GONG poziva građane da razmisle hoće li one koji su ih iznevjerili „promjenom dresa“ kazniti na budućim izborima.

Trend prebjega započeo je Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda SDP-ovog premijera Zorana Milanovića, optužen za izvlačenje novca preko putnih naloga, koji je podržao Plenkovićevu Vladu, mada je izabran na listi SDP-a.

Potom se HDZ-u, nakon njihovog razlaza s Mostom,kao koalicijski partner pridružio dio HNS-a iznevjerivši time volju birača, s obzirom da je izbore izašao u koaliciji sa SDP-om i to na temelju jasne antihadezovske političke platforme.

U pretrčavanju zastupnika brojčano je najviše profitirao klub Milana Bandića, koji također podržava aktualnu vlast. Stranka Milana Bandića u parlament je ušla s jednim zastupnikom, a danas zagrebački gradonačelnik kontrolira jedanaest zastupnica i zastupnika, uključujući Milanku Opačić, bivšu potpredsjednicu SDP-ove vlade, i Mariju Puh, bivšu članicu HNS-a.Zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju obvezujući mandat, što znači da mandat pripada zastupniku a ne stranci ili klubu.

No brojna pretrčavanja zastupnika svojim dojučerašnjim političkim suparnicima, kakvima svjedočimo iz dana u dan, odražavaju prezir nekih zastupnika prema političkoj volji građana.

Takvi postupci potiču sumnje na političku korupciju te odražavaju nisku razinu demokratske političke kulture i političke odgovornosti određenih političara. Jesu li građani politički pismeniji i odgovorniji od onih koji bi trebali zastupati njihovu volju za mjesečnu plaću od 15.000 kuna, pokazat će izbori.

Komentiraj