ZASTUPNIČKI ODMOR: Petrov – dva, tri tjedna dovoljna, a Jandroković – Ustav kaže da nema sjednica od 15. 7. do 15.9.

Podijelite članak

božo petrov, sabor

Nakon glasovanja u Saboru zastupnici idu na poduži godišnji odmor od najmanje dva mjeseca. Bila je to prilika da zastupnici ocijene svoj rad, ali i rad Sabora.

Za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je ovu dužnost preuzeo prije nešto više od dva mjeseca, sjednica je bila karakteristična jer se radilo ubrzanim tempom. Podsjetio je da je kao predsjednik Sabora uveo novost tjednog rasporeda točaka, smatra da je bilo kvalitetnih rasprava ali i onih koji su bili ispod razine dopuštenih u Sabora.

“Mislim da bi bilo bolje da od jeseni ublaže svoju retoriku, pogotovo kada se napada na ljude. Mi ćemo od jeseni krenuti s razgovorom o novom poslovniku kako bi raspravu učinili još efikasnijom, dinamičnijom, usmjereniji ka sadržaju, a ne ka egzibicijama i atrakcijama”, rekao je predsjednik Sabora.

Njegov prethodnik, Mostov šef Božo Petrov, kaže da se uspio održati jednak ritam ali da će se, s druge strane, vrlo teško stići obraditi one točke dnevnog reda sadašnje sjednice. Neprihvatljivo je da mi kao saborski zastupnici imamo dva mjeseca slobodno. Ovo nije populizam. Smatram da su dva-tri tjedna sasvim dovoljna. Kada imate preko 130 neobrađenih točaka u dnevnom redu Sabora, barm bi ih se trebalo 50 posto riješi, inače se to neće stići”, rekao je Petrov.

“Mogao bi demagoški reći da bi to bilo dobro, da nemamo godišnji odmor niti stanku. Ustav je definirao da Hrvatski sabor nema redovite sjednice od 15.07. do 15.09., ta odredba je stara preko 20 godina. Ako postoji politički konsenzus onda možemo ići ka smanjenju, ona je zaista duga”, uzvraća Gordan Jandroković, a novinari primjećuju i da Božo Petrov baš nije bio redovit na saborskim sjednicama.

“Budem kada treba doći. Posvetio sam se onim dijelovima kojima se sam se trebao posvetiti i ranije da sam prije imao više vremena. Sada ćete me vidjeti češće u Saboru”, rekao je Petrov.

A dok su ostali zastupnici, ovisno jesu li dio većine ili manjine u saborskim klupama, više ili manje zadovoljni radom parlamenta, na kraju izdvajamo Gorana Aleksića iz kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e koji je ponosan na svoj rad, posebno kad je riječ o potpisima za dva zakona s ciljem ukidanja nezakonitog poslovanja banaka.

“Zahvaljujem se svima na suradnji, mislim da sam bio dobar kolega. Kao brucoš, prvu godinu sam završio, vodim 2:0 u prvoj četvrtini jer sam uspio prikupiti potpise za zakone zbog kojih sam ovdje došao”, rekao je Aleksić.

Komentiraj