VIDEO: SPOMENIK UBOJICI – Pucao na braću Radić, Basaričeka, Granđu i Pernara, a dobio spomenik u Crnoj Gori

puniša račić

Puniša Račić dobio je spomenik u svom rodnom selu Slatina, na sjeveroistoku Crne Gore. Račić je osuđeni trostruki ubojica u beogradskoj narodnoj skupštini, kad je usmrtio Stjepana i Pavla Radića, te Đuru Basaričeka, a ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Izvješće: Media servis

Račiću su spomenik digli bratstvo Račića i mještani Slatine, na što je odmah reagirala Hrvatska seljačka stranka koja je osudila postavljanje spomenika.

Uputili su prosvjednu notu Vladi u kojoj traže hitnu diplomatsku reakciju. Nisu izostale reakcije iz Sabora. Zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier očekuje reakciju Ministarstva vanjskih poslova.

“Jasno je da je to nedopustivo. Ne samo da je to uvreda za hrvatski narod, Puniša Račić je radio i protiv neovisnosti Crne Gore. To je zaista za svaku osudu.”, kazao je Stier.

Reagirala je i oporba. SDP-ov Orsat Miljenić. “Danas nema reakcije niti predsjednice Republike, niti premijera, niti Ministarstva vanjskih poslova. I to je ono što je stvarni hrvatski problem; kad treba reagirati, onda šute. Ja shvaćam zašto ne reagiraju. Zato što nisu bili u stanju maknuti sve one ploče koje vrijeđaju osjećaje ljudi ovdje u Hrvatskoj. I kad ne radiš niti pospremaš vlastitu kuću, onda ti je puno teže prigovarati drugima”, oštar je Miljenić.

Zasad nema reakcije službene Podgorice, no tamošnji SDP javno je osudio podizanje spomenika i zatražio njegovo hitno uklanjanje. U priopćenju javnosti, ističu da takvi pokušaji revizije povijesti pod nikakvom izlikom ne smiju biti dozvoljeni, jer su anticivilizacijski i protuzakoniti. S ovim mišljenjem slaže se i struka.

Profesor na katedri povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Podgorici Adnan Prekić, za Media servis kaže kako je Račić, govoreći današnjom terminologijom, ništa drugo nego terorist.

“Povijesni kontekst govori da Puniša Račić, nez obzira što je bio borac u Oslobodilačkom pokretu i utjecao u značajnoj mjeri na oslobođenje od Osmanskog carstva na sjeveroistoku Crne Gore, ne smijemo zaboraviti njegovu drugu dimenziju. On je pravomoćno osuđen za terorizam protiv kraljevske obitelji Petrović-Njegoš u dvije bombaške afere.”Uz atentat u Beogradu, Prekić dodaje kako ovakva osoba zasigurno ne zaslužuje spomenik u civiliziranoj zemlji.

“Postavlja se stručno pitanje: može li Crna Gora kao demokratska država legitimirati političko ubojstvo kao način borbe. Ja mislim da ne može i da je to potpuno nazadno i jedna jako loša poruka”, zaključuje profesor Prekić.

Komentiraj