ZAHUKTALA KAMPANJA: Milanović oštro o Hasanbegoviću – Plenković se ispričao Kajtaziju

Slučajni susret starih prijatelja - Milanović i Plenković (Foto: Facebook)
Slučajni susret starih prijatelja – Milanović i Plenković (Foto: Facebook)

Vodeće stranke i kandidati punom parom nastavljaju predizbornu kampanju. Stanje u kulturi i kritike na račun Zlatka Hasanbegovića te govor mržnje HDZ-ovog Steve Culeja bile su neke od tema danas.

Priredio: Media servis

Prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković družio se s građanima u Donjoj Bistri i Zaprešiću, a prije sastanka s braniteljima u Velikoj Gorici je predstavio program i kandidate za VI. izbornu jedinicu. Plenković se javno ispričao manjinskom zastupniku Veljku Kajtaziju zbog objave HDZ-ovog Steve Culeja na Kajtazijevu Facebook profilu.

‘‘To nije stav HDZ-a, ni moj osobni‘‘, izrazio je žaljenje Plenković kojeg je Kajtazi u otvorenom pismu pozvao na javnu osudu i ogradu od Culejevih izjava. Etičko povjerenstvo spornu objavu HDZ-ovog kandidata ocijenilo je ‘‘kao teško kršenje izborne etike te širanje rasne i nacionalne mržnje ranije‘‘.

Takvo ponašanje je nedopustivo, poručio je Plenković izrazivši spremnost na suradnju sa svim manjinama, posebno romskom te najavio nastavak integracije Roma u društvo.

Ranije je Plenković odgovarao i o Zlatku Hasanbegoviću te nepotvrđivanju imenovanja intendanta riječkog HNK-a. Odluku je ministar donio u skladu sa zakonom, rekao je i nastavio o kulturnoj politici.

“Hrvatska kultura, identitet sve ono što je hrvatska baština je prioritet HDZ-a. Mi smo državotvorna narodnjačka stranka, bilo kad je riječ o obrazovnoj politici ili kulturnoj politici. Želimo da u budućim proračunima sredstva za kulturu budu veća nego što su u ovom trenutku. Nažalost zbog ukupne financijske situacije to je bilo limitirano”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li Hasanbegović voditi resor ako formiraju vladu, Plenković je poručio da ” HDZ ima izuzetno puno kvalitetnih kandidata, a da je Hasanbegović trenutno aktualni ministar i obavlja svoj posao.‘‘

Da to ne čini u nacionalnom interesu, poručio je šef SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka s istaknutim kulturnjacima.”Bitno je da loša praksa, ne tehničkoj nego smijenjenog ministra bude prekinuta i da se ovaj kratki septički šok prekine i da prestanemo biti pacijenti. Vidjeli smo što je ova ekipa u Banskim dvorima u posljednjih osam mjeseci napravila. Ljudi su ojađeni, čak i frustrirani u kulturi. Nije ovo samo oko novca, bitna je poruka, a to je prostor slobode i realizacije”, kazao je Milanović.

Složio se s tim i v.d. riječkog intendatna Blažević.”Mi smo imali HDZ-ove ministre, međutim niti jedan od njih se nije usudio krenuti u devastaciju kulture i kulturne produkcije koja zastupa različite stavove i estetike. Nažalost premda bismo htjeli da ne trošimo previše vremena na osobu i njegovih štićenika, razgovor mora početi od toga, od svjetonazora i od osoba”, kaže Blažević.

Most je u Splitu na peškariji i pazaru predstavio kandidate za X. izbornu jedinicu. Božo Petrov ocijenio je da ostali u kampanji slijede njihov trend – u prvom planu programi, a ne ideološke podjele.”Ono što očekujem od građana za ove parlamentarne izbore jest da pokažu da im je stalo do promjene sustava koje zadnjih 20 godina ide u korist dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a. Sustava koji su oni gradili za svoje potrebe, a ne za potrebe građana. Dok se ne dogodi takva promjena ne može se pisati bolja budućnost Hrvatske. To je ono što mi želimo i što ćemo napraviti. Očekujemo da će građani dati glas takvoj promjeni”, objasnio je Petrov.

IDS, PGS i RI pak ustraju u decentralizaciji i razvoju Istre. Predsjednik IDS-a Boris Miletić za Rovinj FM ističe kako postizborna suradnja s desnim strankama ne dolazi u obzir. MOST je nazvao velikim razočaranjem u svijetu politike.”Mi imamo osjećaj da su vrlo zaboravili da su došli. Bili su razočarenje za birače, ispali su desniji nego što je HDZ. Da ne spominjem parade oko ovjere potpisa javnih bilježnika, na kraju je bilo sve unaprijed smišljeno i zato mislim da su prevarili svoje birače”, rekao je Miletić.

Koalicija za premijera predvođena Milanom Bandićem i Ljubom Jurčićem iz Ogulina poručuje da je glavni cilj povećanje proizvodnje uz potporu države. Stranka Pametno u Varaždinu je najavila vraćanje digniteta prosvjetarima, potpunu digitalizaciju Hrvatske i digitalno opismenjavanje građana, poručivši također da vjeronauku nije mjesto u školama.