ZADARSKI SLUČAJ OTVORIO TABU TEMU: Svako peto dijete u Hrvatskoj i Europi je seksualno zlostavljano

Slučaj silovanja maloljetnice otvorio je mogućnost da se još jednom progovori o seksualnom nasilju nad ženama i djecom, ističu udruge za ženska prava.

Izvor: Media servis

Zašto je to potrebno, govori podatak da je svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak na neki način pretrpio takvu vrstu nasilja.

Politika i institucije brinu samo o tome kako da jedni druge zaštite, rekla je za Media servis aktivistica Sanja Sarnavka. Istražni zatvor u slučaju petorice osumnjičenika za grupno silovanje sud je trebao odrediti odmah – bez pritiska javnosti jer bi to pokazalo da razumiju da treba zaštiti žrtvu.

“Bez obzira što oni kao ne mogu utjecati na svjedoke, jer svjedoka u tom činu nije bilo, vidjela sam na Facebooku da se javljaju oni koji djevojku znaju ‘vrlo dobro’. I opet kreće ona stara priča da je žrtva kriva i izazivala je…”

Osuda same žrtve više je pravilo nego iznimka. Sarnavka pamti slučaj grupnog silovanja u kojem roditelji žrtve nisu htjeli dići tužbu jer se nisu htjeli zamjeriti susjedima. Kaže kako se jedino u seksualnim deliktima i zločinima preispituje žrtva i njeno ponašanje.

“Zamislite da nekome tko je hodao u skupocjenom odijelu sa skupim satom, sudac kaže da je izazivao jer zna koliko u Hrvatskoj ima sirotinje. Što netko ne bi ukrao taj sat i opalio po glavi nositelja sata, ne?”

Na poraznu statistiku podsjetila je psihologinja Gordana Buljan Flander, kroz čiji su tretman prošle na tisuće zlostavljane djece.

“Svako peto dijete do 14. godine u Hrvatskoj i Europi je seksualno zlostavljano. To se odnosi na bilo koja seksualna ponašanja prema djetetu.”

Jedno od rješenja je što više govoriti o vršnjačkom nasilju koje ima utjecaj i na seksualno nasilje.

“Ako to toleriramo, nasilje će ići sve dalje i dalje. Nažalost mi krećemo s tolerancijom nasilja već od malih nogu. Mi djeci nudimo nasilne heroje, jer tko je na naslovnicama novina? Oni koji su nasilni. Ako neko dijete postigne dobar rezultat na natjecanju iz matematike, dobije 57. stranicu u novinama i to dva-tri retka.”

Senka Sekulić Rebić, voditeljica savjetovališta Ženska soba, rekla je kako je korak naprijed promjena kaznenog zakona, koja bi se trebala dogoditi 2020. Izbacit će se kategorija ‘spolni odnošaj bez pristanka’ te će se kazna za silovanje podići s minimalne godine dana zatvora na tri godine zatvora.

“Najveći broj silovanja se događa tako da nema vidljivih fizičkih ozljeda, jer veliki broj žena u trenutku kad ih se napadne naprave ono što je razumno – ne bore se, jer znaju da bi mogle zaraditi ozljede koje bi bile kobne. Tako da je koncept spolnog odnošaja bez pristanka velika glupost, to se usudim reći.”

Poruka prosvjeda koji su se održali u gradovima diljem Hrvatske je – neka ovo bude povod da se konačno u Hrvatskoj progovori o tabu temi – silovanju i seksualnom zlostavljanju.