PRAVNA KLINIKA U ZAGREBU: Dođite po besplatnu primarnu pravnu pomoć

Puno pravnih nedoumica, teški i dugi sudski postupci i skupa pravna pomoć često navode građane da odustaju od tužbi i pokretanja sudskih postupaka te zahtijevanjima svojih prava. Nije sve tako crno, pomoć građanima nudi Pravna klinika.

Izvor: Media servis

Pravna klinika je u sklopu zagrebačkog Pravnog fakulteta 2011. uključena u nastavni plan i program kao oblik praktične nastave studenata 5. godine. Pod vodstvom profesora Alana Uzelca, njenih 100-tinjak članova raspoređenih u 7 grupa kliničara i studentskih mentora, zajedno sa profesorima, pravnicima i odvjetnicima pruža pravnu pomoć i daje pravne savjete svima koji za to nemaju financijska sredstva.

Razgovarali smo s Irmom Bricom, studentskim mentorom u grupi za zaštitu prava radnika koja djeluje kao jedna od grupa pri pravnoj klinici. Brica je istaknula temeljnu svrhu rada pravne klinike: pravna pomoć i savjeti za sve koji to nemaju gdje i kako tražiti. Jednako bitna vrijednost ove klinike je uključivanje studenata prava u praktični rad i primjena znanja u konkretnim situacijama:

“Korisnici se mogu javiti u prostorijama klinike u Ulici Jurja žerjavića 6. Također, relevantne informacije mogu naći na našoj web stranici te popuniti obrazac, što znatno olakšava komunikaciju, tj. prijavu problema. Za one stranke koje se ne koriste internetom, ucijek se mogu obratiti pisanim putem, tj. poštom.”

Pravnici, odvjetnici i profesori kao akademski mentori sudjeluju u klinici, dajući konačnu potvrdu da je oblik pravne pomoći ispravan i pravilan. Klinika se može pohvaliti i velikim brojem riješenih slučajeva što potvrđuje podatak da su nedavno ostvarili brojku od 13 tisuća riješenih predmeta, u prosjeku 2 tisuće po godini:

“Klinika pruža primarnu besplatnu pravnu pomoć, a to se odnosi na pružanje općih pravnih informacija i pisanje pravnih mišeljnja. S obzirom da je ovo rad prvenstveno studenata, mi ne zastupamo stranke u postupcima, ali im možemo pomoći u sastavljanju raznih podnesaka te im tako olakšati pravna postupanja.”

Klinika surađuje sa 15-ak građanskih udruga, Pravobraniteljicom i odvjetničkim uredima, a obuhvaća nekoliko velikih pravnih područja:

“Pružamo pravnu pomoć u ovrhama, radnim pravima, upisu u zemljišne knjige, ugovornim odnosima, nasljednom pravu, alimentaciji i drugim obiteljskim pravima, pravu pacijenata, žrtvama kaznenih djela i prekršaja i azilantima i strancima.”

Najaktivnija grupa bavi se ovršnim postupcima, ali građani ponekad prekasno traže pravnu pomoć ili Kliniku biraju kao zadnju opciju, stoga im se zbog rokova u postupcima ne može pomoći, ističe Brica. Zbog svog je značaja klinika dobila godišnju nagradu Miko Tripalo za poticanje pravne, političke i društvene ravnopravnosti hrvatskih građana. Dodajmo da je u Republici Hrvatskoj 50-ak ovlaštenih udruga i pravnih klinika za pružanje primarne pravne pomoći, a njihov popis i detaljan postupak traženja pravne pomoći možete pronaći na stranicama ministarstva pravosuđa.