VUJČIĆ O AFERI HNB: Nije moralno optuživati bez dokaza – HANFA pred najvećom operacijom

Afera HNB i dalje je aktualna. U Saboru je održana sjednica odbora za financije na kojoj se raspravljalo je li netko u toj banci trgovao na temelju povlaštenih informacija.  

Izvor: Media servis

Podsjetimo, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, među kojima su guverner Boris Vujčić, viceguvernerka Sandra Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

“Nismo vidjeli indicije da je do tako nečega došlo”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić. “Pozvao sam HANFU da sve provjeri. Izdao sam nalog za interni nadzor, od 41 imena koji su to ljudi, dobili smo. 10 su bivši zaposlenici. Tri osobe nikad nisu bile ni zaposlenici HNB-a. Za Sandru i mene su podaci odmah izneseni u javnost.”

Viceguvernerka Sandra Švaljek tvrdi kako nije trgovala obveznicom i da nema nikakvog govora o manipulacijama. “Uložila sam u korporativnu obveznicu jedne hrvatske banke 2012. i obveznicu sam držala do dospijeća, do 2017.”, poručuje Švaljek.

“Bila sam vanjski član Savjeta do lipnja 2013. godine. I u jednom kraćem razdoblju, od studenoga 2012. do lipnja 2013. godine sam dakle imala i obveznice. Tada nisam bia zapsolena u HNB-u. Niti tada niti sada ne postoji zakonska zabrana držanja obveznica banaka za članice Savjeta.”

“Dio koji se odnosi na etičnost ili bilo što drugo što nije predmet HANFE, mi se bavimo time jesu li djelatnici HNB-a, bivši ili sadašnji, prekršili zakone”, rekao je predsjednik Uprave HANFA-e Ante Žigman.

“Provjerili smo podatke u središnjem depozitoriju. Kako bi obavili sveobuhvatni nadzor, provodimo provejru računa 1188 postojećih i bivših zaposlenika HNB-a.”

Članica Odbora za financije Vesna Vučemilović upitala je zašto HNB internim dokumentima nije ranije incicirao stroža pravila stroža pravila vezano uz obveznice.

“Jeste li u ovom razdoblju kada ste vi guverner tražili očitovanje HANFE, imate li te mogućnosti?”

“Sve se može uvijek napraviti ranije”, odgovorio je Vujčić:

“Ovo što smo sad tražili je najveća operacije HANFE ikada. Nije moralno optuživati bez dokaza. Sretan sam da provodi provjera računa pa ćemo vidjeti je li nešto bilo.”