UPOZORENJE GRAĐANIMA: Kriminalci šalju lažne e-poruke i kradu podatke

Iz Hrvatske udruge banaka upozoravaju građane na povećan broj lažnih e-poruka i pokušaja mrežne krađe identiteta.

HUB-ovo priopćenje dolazi nakon sličnog upozorenja Nacionalnog CERT-a, odjela Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kriminalci nastoje vjerodostojno imitirati privatne i poslovne e-adrese, razne institucije, organizacije i banke te navesti primatelja poruke na dijeljenje osobnih i financijskih podataka ili na preuzimanje priloženih dokumenata koji sadrže maliciozne MS Excel, ZIP i slične datoteke.

Podsjećamo, banke od svojih klijenata neće nikada tražiti da putem e-pošte upisuju osjetljive podatke kao što su PIN, lozinke, kôd za prijavu (one time password – OTP) ili kôd za autorizaciju transakcija (MAC).

Dodatno, preporučamo da ne otvarate poruke od sumnjivih pošiljatelja ili preuzimate sumnjive i potencijalno maliciozne priloge.

Ako primijetite pokušaj prijevare potrebno je obavijestiti policiju, Nacionalni CERT i ostale nadležne institucije kako bi pravovremeno mogle reagirati.

Zaključno, savjetujemo građanima da posjete Internet stranicu HUB-a na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na Internetu i savjetima za zaštitu.”