VRTIĆI U DVIJE SMJENE: Kada starta i što donosi novi način rada?!

sreća, djecaOd rujna ove godine, dio vrtića u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske radit će i poslije podne, vjerojatno do 21 sat, a možda i duže.

Piše: Branimir Fagač

Imate li potrebu da vaše dijete koristi vrtić u poslijepodnevnim satima do 21 sat? Ovo je anketno pitanje, proteklih dana, dok su dolazili po svoju djecu, dočekivalo roditelje.

Razlog je upravo otvoren Natječaj za unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Na Natječaj se mogu javiti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima koji, s obzirom na interes roditelja, imaju potrebu raditi i u popodnevnoj smjeni”, kažu u Ministarstvu rada.

Europski socijalni fond za tu je svrhu odobrio čak 300 milijuna kuna, kojima se tijekom sljedeće dvije godine mogu financirati plaće 700 dodatnih odgajatelja, kuhara i čistača, dio troškova prehrane djece, dodatna oprema za vrtiće i edukacije.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava tvrde, da je već sada, osiguran novac i za drugu fazu ovog vrlo zahtjevnog projekta.

Glavni je cilj, dakle, uskladiti obiteljski i poslovni život roditeljima, kroz produljenje radnog vremena dječjih vrtića – dobiti sretne i motivirane ljude, zaposlenike, zadovoljnu djecu!

Ukratko, cilj je preko vrtića doći do odličnih zaposlenika i sretnih obitelji.

Cijena vrtića za roditelje čija će djeca dolaziti u popodnevnu smjenu bit će ista kao da dijete cijelo vrijeme pohađa vrtić ujutro.

Prema procjenama prvi bi vrtići s radom u drugoj smjeni mogli početi već ovoga srpnja, kada bi bili poznati konačni rezultati o tome koji su se vrtići javili i prošli na natječaju!

To bi, drugim riječima značilo da bi od prvog dana rujna dodatno osoblje trebalo biti zaposleno, te od nove školske godine krenuti s grupama i u popodnevnoj smjeni.

“Koliki će, konkretno, broj vrtića početi raditi u smjenama, ovisit će o iskazanom interesu. Pri tome ćemo voditi računa da takvi vrtići budu raspoređeni po cijeloj zemlji”, kažu u Ministarstvu rada.

Tako konkretno i Zagreb kreće ozbiljno prema „Family friendly policies“ gdje bi podizanje kvalitete života obitelji moglo značiti i njihov porast.

Rad vrtića u popodnevnoj smjeni najkasnije od početka 2019. godine bio je jedna od glavnih najavljenih mjera Ministarstva demografije, odmah po njegovu osnivanju, a koje ovaj konkretni program provode zajedno sa Ministarstvom rada i Ministarstvom obrazovanja.

No ono što moraju znati roditelji koji imaju potrebu za vrtićem u poslijepodnevnim satima jest da dijete mogu te dane dovesti najranije u 13 sati i doći po njih najkasnije do 21 sat.

Komentiraj