VRKLJAN PIŠE PREMIJERU: Znate li da je u 30 godina učinjeno više od 200 tisuća prekida trudnoće?!

Naš uvaženi liječnik i znanstvenik, prof. dr. Milan Vrkljan, saborski zastupnik, odlučio se na otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću glede velikog broja pobačaja u Hrvatskoj i problema vezanih s tim.

Na Facebooku Vrkljan piše:

Upravo sam poslao otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću po pitanju zabrinjavajućeg stanja i broja prekida trudnoće u RH.

Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Plenkoviću,

Znanstvena i stručna javnost u Republici Hrvatskoj, prije svega Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatske kao dio Vlade dužni su i obavezni pratiti duševno, psihičko i fizičko stanje zdravlja hrvatskog naroda. Hrvatska je zemlja sa preko 200 godina dugom tradicijom socijalne i zdravstvene skrbi o svojim građanima.

Da Vas posjetim, danas davne 1850. godine, utemeljena je »Zaklada Jelačić« s ciljem da bude potpora siromašnih obitelji onih vojnika koji su poginuli ili uslijed ratne službe umrli a rodom su iz kraljevina: Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.

Nadalje, Osnivanje tzv. bratinskih blagajni potaknuo je austrijski rudarski zakon iz 1854. godine koji je vlasnike rudnika, i u Hrvatskoj, obvezao na osiguranje rudara od nesreće na poslu i u vrijeme starosti.
Nadalje, u Hrvatskoj postoji duga tradicija organizirane zdravstvene zaštite za koju je značajan Bismarckov model. Vrlo brzo se utjecaj tih zakona prenio na sve zemlje Austro-Ugarske Monarhije, tako da već krajem 19. st. počela jača intervencija države u zdravstveni sustav Hrvatske.

Poštovani gospodine Plenkoviću, najnoviji statistički podaci u RH govore da svake godine preko osam tisuća hrvatskih obitelji, hrvatskih majki, odluče se za prekid trudnoće kao najgori i najbrutalniji način planiranja obitelji. Posljednjih 30 godina, kako je hrvatske države, napravljeno je preko 200 tisuća prekida trudnoće. Samo u Vašem mandatu u Hrvatskoj je napravljeno 40 tisuća prekida trudnoće.

Podatak da veliki dio žena kao razlog prekida trudnoće navode loš materijalni status šokantan je i neprihvatljiv. Prema Ustavu hrvatska je socijalna država, koja baštini demokršćansku tradiciju, i kao takva morala bi imati visoki stupanj senzibiliteta za najsiromašnije svoje članove kao i za obitelj.

Vaša vladavina i vladavina korumpiranih, odnarođenih i bahatih elita koje su uzurpirale vlast i same su sebi svrha doveli su hrvatsko društvo na rub gospodarskog ponora a građane na rub siromaštva i materijalne bijede. Rezultat takve vladavine je preko 300 tisuća naših sugrađana koji su napustili hrvatsku i 240 tisuća obitelji koje su ovršene i ne mogu platiti vodu, struju i plin za svoju obitelj.

Poštovani gospodine Plenkoviću, jeste li svjesni da u zadnjih pet godina niste donijeli nijednu odluku kojom bi stvarno popravili materijalno stanje hrvatskih obitelji. U vašem mandatu niste donijeli niti jedan zakon kojim bi se popravila materijalna situacija obitelji koje su se radi siromaštva morale odlučile za prekid trudnoće. Pet godina vaša vlada ignorira ovaj najveći problem hrvatskog društva.

Gospodine Plenkoviću, Vi ste se u prisezi koju ste položili pred Hrvatskim saborom obvezali da ćete štititi interese hrvatskih građana i poštivati Ustav i zakon.
S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Milan Vrkljan
Zastupnik

Komentiraj