VOLODIMIR ZELENSKI: Dva puta je pogođena nuklearka Zaporižje, Rusija mora snositi posljedice

Ruske trupe nastavljaju s misijom osvajanja zacrtanih dijelova Ukrajine. Fokus je već tjednima na pokrajinama Donjeck i Donbas, a snage ruskog predsjednika Vladimira Putina zasad su odbijene kod Slovjanska i Bahmuta.

Izvor: Media servis

Ukrajinska vojska nastoji vratiti Herson – strateški važan grad koji je pod ruskim nadzorom. U međuvremenu, turski predsjednik Erdogan sastao se u Sočiju s Vladimirom Putinom, a jedna od tema bilo je i smirivanje prehrambene krize prouzrokovane zastojem u ukrajinskim lukama. Ranije jučer je na tom području ostvaren uspjeh. Iz Odese i Čornomorska brodovi prepuni ukrajinskog kukuruza krenuli su prema Turskoj.

Tri do vrha natovarena broda bit će pregledana u Zajedničkom koordinacijskom centru, nakon čega plove prema krajnjim odredištima. Ankara održava bliske odnose i s Kijevom i Kremljom te sebe smatra posrednikom između dviju zaraćenih zemalja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvjestio je o najnovijim napadima:

“Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje, najveću na našem kontinentu. Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zbog toga što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu.”

U napadu na nuklearku oštećeni su visokonaponski vodovi zbog čega je isključen jedan od reaktora.