VILI BEROŠ: Bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa

Epidemiološka slika u Hrvatskoj i dalje se ne smiruje. Broj novozaraženih još uvijek je vrlo visok, a više od toga zabrinjavaju najave da je novi soj već zabilježen u Europi.

Izvor: Media servis

Svjetska zdravstvena organizacija novu prijetnju nazvala je Omicron, a istaknula je kako je rizik od infekcije povećan. Dodaju da je mogućnost širenja ovog soja još brža od svih njegovih prethodnika.
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 5502 nova slučaja zaraze koronavirusom, a s dijagnozom COVID-a je preminula 51 osoba. Nažalost među njima je i smrtni slučaj 2-godišnjeg djeteta, objavili su iz KBC-a Osijek. Smrt je posljedica zaraze koronavirusom, a dijete je bilo visoko neurorizično te je imalo i druge komorbiditete zbog nedonošenosti. Do smrti je došlo nakon 13 dana liječenja priopćili su iz KBC-a.

Nakon što je jučer obznanjeno kako je novi soj imena Omicron zabilježen u Južnoj Africi, neki slučajevi već su se pojavili i na tlu Starog kontinenta.

Nepoznanica je mnogo, no zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin je u razgovoru za Media servis objasnila koliko je novi soj zarazniji od prethodnih.

“Za sad se zna o njemu da ima 35 mutacija i to da su mutacije na proteinu šiljka od koji čini mi se da je desetak baš na samom proteinu receptora. To je recimo u odnosu na delta varijantu u kojoj su dvije takve mutacije, puno veći broj mutacija.”

Pavić Šimetin izrazila je kako se nada da će odgovor struke na ovaj izazov stići što prije, a na najnovije informacije o još zaraznijem soju osvrnuo se i ministar zdravstva Vili Beroš poručivši kako moramo biti spremni na sve:

“U ovom trenutku, još nije poznat konačni učinak tih 30-ak mutacija na šiljak kompleksu virusa odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo. Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cjepivo. Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa. Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se”.

Svjetski stručnjaci ujedinjeni su u razmišljanju kako je jedino oružje protiv ove, ali i svih budućih mutacija upravo cijepljenje. Upravo smo posljednjih tjedana svjedoci povećanog interesa za cjepivom. Jučer je u Hrvatskoj utrošeno više od 21 tisuće doza, dok je preko 7 tisuća građana primilo prvu dozu. Rezultat je to, kako loše epidemiološke situacije, ali isto tako i šireg uvođenja covid-potvrda. Pavić Šimetin još jednom poručuje kako je cjepivo jedini način da virus prestane slobodno kolati populacijom.

“Zapravo je puno bolji interes nego što smo imali tijekom cijelog ljeta što je velika šteta da smo to ljeto i cijeli rujan i prvu polovicu listopada izgubili, a mogli smo se puno više procijepiti. Sad je interes jako porastao i za prvu, ali i za treću dozu.”

Ostaje za vidjeti kakva je budućnost novog soja, ali i koliko će mu trebati da dođe u Hrvatsku.