PAVIĆ ŠIMETIN: Novi soj puno je zarazniji, još nije poznato koliko cjepivo štiti

Novi soj koronavirusa pojavio se u Europi. Nakon što je jučer obznanjeno kako je zabilježen u Južnoj Africi, neki slučajevi već su se pojavili i na tlu Starog kontinenta.

Izvor: Media servis

Nepoznanica je mnogo, no zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin je u razgovoru za Media servis objasnila koliko je novi soj zarazniji od prethodnih.

“Za sad se zna o njemu da ima 35 mutacija i to da su mutacije na proteinu šiljka od koji čini mi se da je desetak baš na samom proteinu receptora. To je recimo u odnosu na delta varijantu u kojoj su dvije takve mutacije, puno veći broj mutacija.”

Postoje određene indikacije o tome kakvu zaštitu pruža cjepivo na novu varijantu virusa, a na pitanje koliko će farmaceutskim industrijama trebati za prilagodbu, Pavić-Šimetin odgovara:

“Što se tiče ovog cjepiva protiv korone, cijeli postupak je ubrzan u odnosu na standardnu situaciju kad nema pandemije. Tu se isto možemo nadati da ta prilagodba na nove sojeve bude bržim tempom od uobičajenog. Ono što je važno naglasiti građanima je to da to što je tempo brži ne znači da cjepivo nije ispitano i provjereno kad se ta u upotrebu.”

Posljednjih tjedana svjedoci smo povećanog interesa za cijepljenjem. Rezultat je to, kako loše epidemiološke situacije, ali isto tako i šireg uvođenja covid-potvrda. Pavić Šimetin još jednom poručuje kako je cjepivo jedini način da virus prestane slobodno kolati populacijom.

“Zapravo je puno bolji interes nego što smo imali tijekom cijelog ljeta što je velika šteta da smo to ljeto i cijeli rujan i prvu polovicu listopada izgubili, a mogli smo se puno više procijepiti. Sad je interes jako porastao i za prvu, ali i za treću dozu.”