VIDEO: ZVIŽDUCI PREDSJEDNICI – Dok je govorila o slobodi medija neki su glasno negodovali

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izviždana je na video konferenciji  o slobodi medija i provjeravanju činjenica u koju je bilo uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Povodom 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija HND je organizirao konferenciju – Problemi medijskih sloboda u Europi – u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, te veleposlanstvima Francuske, Norveške i Švedske. Konferencija je putem video linka organizirana u prostorijama HND-a.

Jedna od govornica bila je i hrvatska predsjednica, koja je rekla da sa zadovoljstvom nazoči ovoj konferenciji te se zahvalila organizatorima.

”Sloboda medija jedna je od ključnih sloboda i ljudskih prava. Thomas Jefferson je rekao ako su mediji slobodni i ako svi mogu čitati svi će bit zadovoljni zadovoljni. Nadam se da to i dalje vrijedi. Ja ću i dalje poticati slobodu medija”, rekla je predsjednica zaključivši svoje uvodno obraćanje citatom: ”Čak i ako se ne slažem s onim što je rečeno uvijek ću braniti pravo da se nešto kaže”, rekla je Grabar Kitarović.

Dio novinara i aktivista nakon što je izviždao predsjednicu napustio je prostoriju.

Predsjednica je cijeli događaj komentirala na svojoj Facebook stranici:

“Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti.
I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ!”

Podsjećamo da je u povodu Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo i mirnu prosvjednu šetnju od Novinarskog doma do Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici u Zagrebu. Pod ministrovim su prozorima skandirali ‘ostavka, ostavka’.