MINISTAR MARIĆ O PROGNOZI EK: Blagom korekcijom na niže možemo biti zadovoljni

zdravko marić, ministar financija

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je proljetnu prognozu Europske komisije u kojoj je rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini smanjen na 1,8 posto.

Možemo biti zadovoljni blagom korekcijom na niže u odnosu na zimsku prognozu, rekao je ministar Marić, a prenosi Media servis.

Naglasio je da u obzir nisu uzeti nacionalni plan reformi i program konvergencije koji je poslan Komisiji.

‘‘Ono što je u projekcijama izuzetno dobro to su fiskalne projekcije, što pokazuje da je Hrvatska na pravom putu, da je već sad vratila povjerenje i vjerodostojnost svoje fiskalne statistike. Dakle, projicirani deficit opće države za ovu godinu po ESI 2010. je 2,7 posto BDP-a. To je praktički identično projekcijama koje je vlada predložila, a Sabor usvojio‘‘.

U prilog optimizmu vlade naveo je ostvarenje iz prvog kvartala 2016. u kojem je industrijska proizvodnja rasla 7 posto, a građevinska skoro 5 posto. Kad je riječ o javnom dugu, Komisija vidi blagi porast, jer kaže Marić, nije uzeta u obzir najavljena aktivacija državne imovine.

‘‘Iz tog razloga EK za ovu godinu vidi blagi porast javnog duga u BDP-u. A mi smo uvjereni i sigurni da ih tijekom godine možemo i hoćemo razuvjeriti. I da ćemo već ove godine vidjeti stabilizaciju javnog duga u BDP-u, nego i njegovo blago spuštanje. Sjećate se da smo nedavno prezentirali, na razinu od nešto ispod 86 posto BDP-a‘‘. Marić napominje da je donošenjem proračuna vlada željela poslati jasnu poruku.

Cilj aktiviranja imovine nije krpanje proračunskih rupe, kazao je, ne otkrivajući detalje popisa za privatizaciju. Cijeli portfelj tek se treba napraviti, rekao je.