VIDEO: ZNANOST DOKAZALA – Silne su koristi kada dijete odrasta uz psa kao kućnog ljubimca

pas, dječak

Mnogo manji izgledi za razvoj astme kod djece, kasnije u djetinjstvu, imati će djeca koja žive u kućanstvu sa psom. Pokazali su to rezultati studije koja je pratila 650.000 djece, a proveli su je švedski znanstvenici.

Švedska studija pokazala je da je opasnost od razvoja astme kasnije u djetinjstvu manja za oko 15 posto ako je dijete do prve godine života odrastalo sa psom u kućanstvu.

Kućni ljubimci jačaju imunitet kod djece i sprječavaju razvoj alergija, a to naravno ne vrijedi za djecu kod koje je ranije ustanovljena alergijska reakcija na perut, slinu, urin i fekalije kućnog ljubimca.

Znanstvenici iz Švedske tvrde da je izloženost djeteta do prve godine života psećoj dlaci i peruti zapravo korisna.

Dokazano je da su izgledi da se kod djece koja su odrasla sa psom u svom domu, astma razvije u dobi od sedam godina puno manji nego kod djece koja su odrastala bez psa.

Osim št djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju manji rizik od alergija i astme, ona se uz psa uče odgovornosti, suosjećanju i empatiji, kažu stručnjaci.

Kućni ljubimci nikada nisu kritični i ne zapovijedaju, kao što to čine roditelji. Psi uvijek vole i njihova prisutnost kod kuće pomaže djeci u osjećaju sigurnosti.

Važna stvar koju dijete dobiva odrastajući sa psom je i druženje jer je ljubimac prijatelj koji je uvijek vjeran i bezuvjetno voli.

Pas pruža utjehu i prijateljstvo na dubokoj razini, a većina djece osjeća posebnu i trajnu povezanost sa svojim ljubimcem.

Djeca uče o važnosti rada i odgovornosti, a istodobno pas okuplja obitelj i tjera je na grupne aktivnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=re76yiu4FsY