UVOZ STRANACA KREĆE: Naši liječnici odlaze – traže se strani, nedostaje i pastira, stjuardesa, pilota…

doktor, liječnik

U Hrvatskoj je više od 200 tisuća nezaposlenih, ali je ipak Vlada bila primorana da dodijeliti kvote za “uvoz” ljudi za pojedine profesije ili radna mjesta, jer ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada. Traže se liječnici, pastiri, baletani, operni pjevači, voćari…

Hrvatski liječnici u potrazi za boljim primanjima postali su već nova generacija gastarbajtera, pa ih sada već nedostaje između 900 do čak 4.000. A odlazit će i dalje.

Potvrđuju to i rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 99 liječnika iz tri zagrebačka doma zdravlja. Po njoj gotovo svaki drugi liječnik (47 posto) razmišlja o odlasku na rad u inozemstvo, a njih 44 posto ostvarilo je već inicijalni kontakt u inozemstvu, priopćila je Hrvatska liječnička komora (HLK). Zato nije iznenadila odluka Vlade o kvotama za uvoz liječnika.

Za 2016. tako je predviđeno angažiranje pet liječnika sa specijalističkim obrazovanjem, pet “običnih” liječnika i pet stomatologa.

Budući nitko od nezaposlenih neće u pastire Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 cjelogodišnjih dozvola za masere posebnih vrsta masaža.

Odlukom Vlade moguće je angažirati i 24 strana pilota, ali i 10 stjuardesa, te 14 baletana, tri opernaa pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta.

Zanimljivo je i da je odobreno i 10 dozvola za turističke animatore.