VIDEO: ZAHTJEV OPORBE – Vlade treba razriješiti Upravu, NO INA-e i podnijeti ostavke

Nižu se reakcije na najveću pljačku u povijesti Hrvatske tešku milijardu kuna. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da za krađu u INA-i netko mora odgovarati i da mu je teško zamisliti da je pljačku izvelo samo petero ljudi.

iZVOR: mEDIA SERVIS

“Zbog toga očekujem da Vlada na prvoj sjednici razriješi upravu, Nadzorni odbor INA-e, a onda da podnese ostavke, to je minimum koji se mora dogoditi.”

Na pitanje novinara koji su daljnji potezi oporbe, ako do tih smjena ne dođe, Grbin odgovara:

“Mi kao opozicija koristit ćem sve institucionalne i neinstitucionalne mehanizme kako bi osigurali da do izbora dođe. Bit ćemo uporni i u nekim trenucima možda i dosadni. Sve što nam stoji na raspolaganju u ovom trenutku moramo iskoristiti kako bi osigurali da se dogodi jedino što je za Hrvatsku, za naše društvo bitno, a to je da banda ode.”

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić također traži smjenu Vlade, jer kako je poručila, ovakva količina političke neodgovornosti ovaj put ne može proći.

“U ovom je slučaju vidljivo da HDZ više nema kontrolu nad kriminalom, korupcijom i krađama koji rade njihovi članovi koje je taj isti vrh instalirao da budu na mjestima na kojima krasti mogu. Dakle, ako mi ne smijenimo ovu Vladu i njihov model upravljanja za dvije, tri godine mi ćemo imati kaos u ovom kontekstu energetske krize koja se neće razriješiti s ovom zimom.”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da iz godine u godinu Hrvatska ima sve veće afere i da odgađanje ostavke HDZ-a i premijera Plenkovića za ovu državu znači daljnju agoniju.

“Agoniju u perspektivi globalne krize vezano uz rat u Ukrajini za koju ne znamo kako će završiti. Znači, lagano umiranje. Vlada RH ne da više nije moralno i politički sposobna, ona više na nijedan način više nije sposobna bilo što raditi u ovoj državi, osim otići u ropotarnicu povijesti, zajedno s kriminalnom organizacijom HDZ. Ja to govorim godinama, no mnogi se smiju.”

“HDZ mijenja svoje predsjednike, ali uvijek će ostati isti”, istaknula je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Premijer Plenković drži lojtre, ne može reći da nije znao, pa to je pljačka svih pljački, na što nitko u ovoj zemlji ne smije žmiriti. Mi nećemo žmiriti. Premijeru Plenkoviću, odi i pusti ovoj zemlji da krene normalno disati.”