VIDEO: SVJETSKI REKORDER U SAMICI – Pušten nakon 43 godine u betonjari manjoj od 2 x 3 metra

albert woodfox

Albert Woodfox je Amerikanac koji je skupo platio svoj angažman u skupini poznatoj kao „Angolska trojka“, bivših aktivista Crnih pantera koji su bili osuđeni na desetljeća samice u zatvoru u Louisiani.

Njega su osudili za ubojstvo zatvorskog čuvara što je on pokušavao opovrgnuti, ali nije uspio. Albert je proveo u samici 15.000 dana, odnosno pune 43 godine što je najduže u povijesti takvog nehumanog kažnjavanja.

On je naime u betonskom bloku manjem od 2×3 metra, bez ikakvog pogleda u nebo i bez kontakta s ljudima doživio svoj 69 rođendan. Jednom na dan je izlazio na zrak na sat vremena i to okovan lancima.

UN je ovakav oblik zatvaranja proglasio torturom, a znanstvenici ustvrdili kako može prouzročiti čovjeku teške psihološke štete ako traje i samo tjedan dana.

Njegovu kaznu savezni je sud dvaput ukidao na temelju toga što je neustavna, te je na koncu izašao iz zatvora kao slobodan čovjek.

Woodfox je izjavio za britanski Guardian kako sada, dok je na slobodi, često poželi vratiti se u samicu, objašnjavajući kako su ljudi teritorijalne prirode i osjećaju se sigurnije na području gdje su sigurni.

„U ćeliji imaš rutinu, znaš što će se dogoditi i kada, a u društvu je to teško, labavije. Ima trenutaka kada stvarno poželim vratiti se u sigurnost svoje samice“, izjavio je Woodfox, čovjek koji je u povijesti tamničenja proveo najveći broj godina u tako iznimno teškim uvjetima. (g. i.)