VIDEO: SUPER AKCIJA POLICIJE – Specijalci upali u zagrebačku vilu i spasili Kineze

Foto: Screenshot/MUP
Foto: Screenshot/MUP

U velikoj akciji hrvatske i slovenske policije razbijen je lanac krijumčara ljudima. Među žrtvama je najmanje 59 Kineza, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Piše: Vlatka Koren

Najmanje 59 kineskih državljana žrtve su dvojice svojih sunarodnjaka i dva Hrvata, osumnjičenih za trgovinu ljudima i računalne prijevare. Žrtve su prisilno radile u pozivnim centrima preko kojih su odrađivane financijske prijevare.

Uz hrvatsku u akciji je sudjelovala i slovenska policija, a pozivni centri otkriveni su u okolici Zagreba. Krim istraživanje trajalo je od rujna prošle do 18. siječnja ove godine, rekao je Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

‘Utvrdili smo da je prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin temeljem prethodnog dogovora na području Zagreba unajmio dvije kuće, opremljene za stanovanje i s internet vezom tzv. call centre, i u njih smjestio veći broj žrtvama trgovanja ljudima. A koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba prevezao u RH. Žrtve su na prijevaru uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova kroz legalne poslove, nekad i uz prijetnje njima ili bliskim osobama, vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije na područje Slovenije, a onda u Hrvatsku”.

Ovo je prvi ovakav slučaj i stoga velik izazov za policiju koja nastavlja istraživanje, rekao je Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK.

”Prvi smjer je provođenje izvida u odnosu na računalne prijevare, identificiranje drugih eventualno uključenih osoba, a također ostavljamo mogućnost da među žrtvama postoji još koji počinitelj trgovanja ljudima. Kad su u pitanju računalne prijevare, želim istaknuti suradnju s policijskim službenicima NR Kine. Od njih očekujemo najveći doprinos kroz dostavu podataka o osama koje su oštećene ovim kaznenim djelom”.

Četvorica su uhićena i protiv njih su jučer podnesene kaznene prijave, izvijestio je Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice.

”Nakon ispitivanja dvoje osumnjičenih hrvatskih državljana sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana. A upravo su u tijeku ispitivanja dva kineska državljana”, rekao je Diklić.

Komentiraj