VIDEO: OPET NA STOLU FUTURISTIČKA IDEJA – Autocestom od Londona i Moskve sve do New Yorka!

autoces

Piše: Martin Popar

Transsibirski autoput spominje se od ožujka 2015. kada se ideja našla i pred Ruskom akademijom znanosti u Moskvi. Činila se nestvarnom, ali ovih se dana opet govori o autocesti koja bi bila duga 20.777 kilometara.

Prvi put futuristička je ideja plan izgradnje transsibirskog autoputa došla, kažu, od Vladimira Putina u ožujku 2015. godine. Autocesta bi išla od Londona na zapadu Europe preko Moskve i Sibira te Beringova mora do Aljaske i nastavljala do New Yorka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Prijedlog je i predstavljen na sastanku Ruske akademije znanosti u Moskvi.

Danas, još malo pa godinu dana kasnije, mediji opet pišu o tom neobičnom projektu kojeg podupire biznismen Vladimir Yakunin, inače bliski prijatelj ruskog predsjednika Putina. Yakunin je do listopada prošle godine bio predsjednik Ruskih željeznica, a danas je na čelu Svjetskog društvenog foruma „Dijalog i civilizacija“.

Projekt nazvan Trans-Euroazijski razvojni prsten, donio bi izgradnju velike cestovne prometnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku željeznicu, koja će biti obnovljena, te naftovode i plinovode. Yakunin objašnjava kako je to međudržavni i međucivilizacijski projekt koji će predstavljati budućnost svijeta s naprednim tehnologijama, te da bi izvođenjem tog projekta nastala svjetska zona budućnosti.

Autocesta bi prolazila cijelom Rusijom i povezala sve postojeće cestovne sustave na zapadu Europe i Aziju. A udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko 10.000 kilometara. Ukupna dužina planiranog autoputa od Londona do Aljaske, iznosila bi 12.978 kilometara, a ako se izgradi do samog New Yorka udaljenost bi bila 20.777 kilometara.

Nije do sada ništa preciznije rečeno kako bi cesta prešla more između dva kontinenta. Opcije su – od trajekta do tunela. Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

Procjenjuje se kako bi cijena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna – više bilijardi dolara.