VIDEO: ON JE NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU – Pogledajte njegove „recepte za sreću

Matthew Richard

Piše: Gordana Ivas

U suvremenom društvu, mnogi će reći kako je teško pronaći osobu koja se može doista pohvaliti vrlo ljudskom i poželjnom osobinom, iskrenim suosjećanjem. Matthew Richard, 69-godišnji monah iz Tibeta, nakon sudjelovanja u dvanaest godina dugom istraživanju o meditaciji na temu suosjećanja, dobio je titulu najsretnijeg čovjeka na svijetu.

Poznati neurolog sa Sveučilišta u Viskonsinu, doktor Richard Davidson postavio je na monahovu glavu 256 senzora i uočio kako njegov mozak nevjerojatno svijetli u trenucima kada meditira o suosjećanju.

Mozak tada proizvodi gama valove koje se povezuje sa sviješću, učenjem, pažnjom i novcem i to intenzitetom i na razini koju do sada nije zabilježio niti jedan znanstveni rad.

Otkriveno je dakle mnogo aktivnosti u Richardovom mozgu, točnije njegovom lijevom prefrontalnom korteksu što mu zapravo omogućava bezgraničan osjećaj sreće i vrlo malu mogućnost pojave negativnih emocija.

Ovaj neobični monah priznaje da ponekad meditira cijeli dan, ali iako se osjeća sretnom osobom, nije oduševljen time da ga nazivaju najsretnijim čovjekom na svijetu.

S njim je nedavno razgovarao novinar Busines Insider-a u vrijeme trajanja Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu kojemu je otkrio naoko vrlo jednostavne, ali u stvarnosti teže izvedive stvari koje bi nas zasigurno učinile sretnima.

Prva od njih je prestati razmišljati samo o sebi i svojim potrebama, već se fokusirati na druge i biti dobronamjeran. Altruizam je zapravo formula uspjeha. Ali ne na način da nas ljudi počnu iskorištavati, već moramo težiti tome da budemo razumno ljubazni, objasnio je Matthew.

„Ako je vaš um pun dobrih namjera, strasti i solidarnosti, to je vrlo zdravo stanje koje vodi procvatu cijelog bića. Puno ste boljeg mentalnog zdravlja i bit ćete zdraviji“, istaknuo je ovaj vrlo sretan čovjek.

On vjeruje da u svakom čovjeku postoji dobrota, osim ako se nešto loše ne događa u kemijskim procesima u ovom začudnom organu.

Njegov savjet je da najmanje petnaest minuta treba provesti dnevno u „sretnim mislima“ . Ukoliko vam se zbog svega što proživljavate to čini nemogućim, ohrabrit će vas pomisao na maratonce koji započnu trening na kraćim relacijama, a onda potuku rekorde na stazama dugim nekoliko tisuća metara.

Svakako u danu odvojite vrijeme za meditiranje na temu sreće, poručuju i znanstvenici.