JARUGINO PISMO ZAPALILO ISKRU: Glumci napuštaju HDDU – dosad ih istupilo više od 50

slavko jaruga

Pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je iz članstva te udruge nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskog društva. Razlozi nezadovoljstva su način donošenja odluka, filtriranje informacija i nezauzimanje za slobodu govora. Povod je bilo pismo predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslano članstvu, nakon poziva nekih članova na očitovanje HDDU-a o peticiji protiv izbora ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Dana 31. siječnja poslali smo zahtjeve za ispis iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom našeg Društva koje je kulminiralo posljednjim događajima. Na žalost, ne osjećamo se dijelom takvog HDDU-a i zato nam jedino preostaje da istupimo iz članstva”, stoji u priopćenju.

Ispisnice je dosad priložilo 50-ak glumaca, a brojka se povećava, pa popis nije konačan. Svoje su povlačenje iz članstva HDDU-a do sad objavili glumci Milivoj Beader, Mia Biondić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Barbara Đurović, Petar Leventić, Edvin Liverić, Leon Lučev, Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Damir Markovina, Iva Mihalić, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Anđela Ramljak, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Marica Vidušić, Nina Violić, Vedran Živolić, Maja Katić, Dora Lipovčan, Milica Manojlović, Iva Visković Križan, Jure Radnić, Krešimir Mikić i Lada Bonacci.

Iz članstva HDDU-a ispisali su se i dramaturzi Ivor Martinić, Sergej Pristaš, Jelena Kovačić, Olja Lozica, Vedrana Klepica, Nataša Antulov i Nina Gojić, te redatelji Ivica Buljan, Franka Perković i Anica Tomić.

Podsjećamo, u Juraginu pismu, u kojemu se članove podsjeća da “svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost” je još stajalo:

“HDDU je strukovna udruga – umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja poštuje legitimno izabranu Vladu RH potvrđenu 22. siječnja 2016. u Saboru RH, i koja tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne RH nikada nije osporavala niti je izražavala svoj stav o izabranom ministru/ministrici kulture RH.”

Bilo je mnogo komentara na Jarugino pismo i o ministru na društvenim mrežama, a sada je sve kulminiralo istupanjem iz udruge. Podsjećamo kako je i na istup Nine Violić glumica dobila mnoge prijetnje, pa čak i silovanjem i smrću. HDDU je inače umjetnička strukovna udruga koja ima tradiciju iz 1880., a danas broji više od tisuću članova.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!