VIDEO: NA PRVOJ CRTI – Zelenski posjetio Bahmut gdje se mjesecima vode žestoke borbe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nenajavljeno je posjetio u utorak grad Bahmut na prvoj liniji bojišnice gdje se već mjesecima vode žestoke borbe ukrajinskih i ruskih snaga, javlja BBC.

Susreo se s vojnicima i podijelio im priznanja, priopćio je ured predsjednika. Glasnogovornik predsjednika Sergej Nikiforov rekao je da Zelenski već napustio grad.

Bakhmut je mjesecima u središtu ruske kampanje u regiji Donecka i Moskva je uložila ogromne resurse da ga zauzme.

To bi otvorilo put prema Slovjansku i Kramatorsku, najvažnijim gradovima u regiji Donbasa koji su još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Ostalo je malo civila u gradu koji je prije rata imao 70.000 stanovnika.

Danas je 300. dan ruske invazije na Ukrajinu.- Što je 300 dana u našoj više od 300 godina dugoj borbi za oslobođenje od Rusije!, napisala je na Facebooku zamjenica ministra obrane Hanna Maljar koja je također posjetila Bahmut.

– Držimo se. Borimo se. Pobijedit ćemo!, dodala je, javlja HRT.

Predsjednik Zelenski na Facebooku je pak napisao:

Bakhmut je najtoplije mjesto na cijeloj fronti, 1300 km+ aktivnih neprijateljstava. Od maja okupatori pokušavaju da slome naš Bakhmut, ali vrijeme prolazi a Bakhmut lomi ne samo rusku vojsku, već i ruske plaćenike koji su došli da zamijene potrošenu vojsku okupatora.

Rusija je već izgubila gotovo 99 tisuća svojih vojnika u Ukrajini. Uskoro će biti 100 tisuća žrtava okupatora. Zbog čega? Na ovo pitanje nitko u Moskvi ne može odgovoriti. I neće.

Vode rat i troše živote ljudi, tuđe, ne svojih voljenih, ne svoje živote, nego živote drugih samo zato što grupa u Kremlju ne može priznati greške i strašno se boji realnosti. Ali stvarnost govori sama za sebe.

Zahvaljujem se svim borcima koji herojski drže Bakhmut, Soledar, Avdiivku, Mariinku, Kreminnu pravac i čitavu regiju Donbasa, 1 od najjačih u Ukrajini prije dolaska Rusije, koju Rusija uništava do temelja. Takva okrutnost neprijatelju neće dati ništa.