VIDEO: MIKO TRIPALO O PRETVORBI – Hrvatski bi narod bolje živio da ga je HDZ htio čuti

ante miko tripalo

Tko zna kako bi danas Hrvatska izgledala da je vladajući HDZ u Saboru, gdje je bio zastupnik od 1993. godine, poslušala ono što je govorio Miko Tripalo, jedan od nositelja Hrvatskog proljeća, i jedan od onih koji su posijali sjeme višestranačja u Hrvatskoj.

Jer, Tripalo je kod donošenja Zakona o pretvorbi društvenoga vlasništva među ostalim rekao: “Mi ne znamo kuda idemo. Mislim da bi mnogo socijalnije, pravednije, bilo da se vladajuća stranka (HDZ) na početku suglasila s prijedlozima da se svim građanima Hrvatske da određeni broj dionica… jer bi tada izvršili pravedniju raspodjelu onoga što je do sada stvoreno. Jer ovo što Hrvatska ima nije stvorila ni komunistička, ni HDZ-ova vlada. To je stvorio taj narod i njemu to treba vratiti.”

Podsjetimo, kao jedan od vođa Hrvatskog proljeća zagovarao je u Jugoslaviji demokratizaciju i veću ekonomsku samostalnost i ravnopravnost republika.

Ali, slijedi sjednica Predsjedništva SKJ u Karađorđevu na kojoj je Mika uklonjen sa svih političkih dužnosti i umirovljen.

U politiku se vraća 1990. kao jedan od vođa Koalicije narodnog sporazuma. Potom sa Savkom Dabčević Kučar osniva Hrvatsku narodnu stranku.

Od 1993. godine je zastupnik u Hrvatskom saboru, među osnivačima je Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i predsjednik zaklade Otvoreno društvo – Hrvatska.

Komentiraj