VIDEO: LEGIO IX – Pogledajte neobičnu glazbenu priču Jurice Popovića

jurica popović, snijeg

Legio IX je osmi video/single s instrumentalnog albuma Jurice Popovića „Lunar“. To je glazbena priča o regiji, koju Rimsko carstvo nikada nije osvojilo. Istovremeno je to mjesto, gdje su se sklonila od srednjovjekovnog progona, tada mnoga napredna znanja i sačuvala za nove naraštaje.

Zamišljajući redatelja Ridleya Scotta, kako u nekom  svom  novom filmu koristi moju glazbu, nastala je ova „filmski” obojena kompozicija. Ona predstavlja marš mitske, izgubljene IX rimske legije, u surovim prostorima Škotske, izvan Hadrijanovog zida. Legenda kaže da je u tome, njima stranom prostoru i nestala. Simbolički rečeno, prešli su prag i otišli u novo, nepoznato područje.

Stvarajući ovu glazbu, htio sam postići osjećaj poštovanja prema svakom vojniku koji se nalazi stisnut u rovu  kao „uno di noi”, ispunjen strahom, ali i odlučnošću da se bori i preživi, iako je to često za nečiji tuđi interes.

jurica popović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možemo reći da smo svi  mi svojevrsni vojnici, koji se borimo na dnevnoj bazi za kvalitetniji i sadržajniji život. Mi smo ti koji pomičemo vlastite pragove, ali nam za to trebaju mudrost, strpljenje i odvažnost, a ne brzopletost i agresivnost.

Hodanje u spotu po netaknutom snijegu je personifikacija otkrivanja novih, nepoznatih područja u nama. Glazba, u ovom  video su  to  škotske  gajde u rukama gajdaša Zvjezdana Astralixa Leveina, je od velike pomoći u  procesu našega razvoja.

Hodati u kiltu, a da vam to nije u tradiciji, između ostalog, je iskazivanje razumijevanja i uvažavanja prema drugačijem od nas.

Štap u ruci je kao produžena ruka naše svijesti, kao ticala kod životinja s kojima opažaju svijet, jer svijet nije samo ono što opažamo s našim vanjskim osjetilima.

S mislima kao krilima, odletimo u neke druge svjetove.

Komentiraj