VIDEO: BORBA S RIJEKAMA – Povijesni vodostaj Save u Jasenovcu, stigao premijer

Izvor: MORH
Izvor: MORH

Borba s nabujalim rijekama i njihovim vodostajima ne prestaje i odmora za stanovnike ugroženih područja te službe koje su angažiranje na zaštiti nema.

Piše: Marinela Ruškovački (Media servis)

Najteže stanje je na području Jasenovca gdje je jutros izmjeren najveći vodostaj Save u povijesti, te u Kosinjskoj dolini. Vrhunac vodnog vala tek se očekuje, a u Jasenovac gdje je trenutno najkritičnije stanje stigao je i premijer Andrej Plenković.

Izvanredno stanje zbog poplava na snazi je na tri područja u Hrvatskoj: na rijeci Kupi kod Farkašića, zbog bujanja rijeke Like u Kosinjskoj dolini, te na području Jasenovca zbog nikada većeg vododstaja Save od kada postoje mjerenja. Sava je jutros u 7 sati premašila do tada najviši vodostaj od 907 centimetara, a prije sat vremena bila je na 918 centimetara. Odmora nema ni za stanovnike ugroženih područja niti za službe koje su već desetak dana na terenu.

U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje i nešto manje od 200 vojnika sa 20 vozila, čamcima, pumpama koje rade bez prestanka, te amfibijama. Vodostaj će i dalje rasti, do sutra se očekuje da će Sava kod Jasenovca doći do nekih 930 centimetara.

“Budući da smo sve one fizičke radnje kao postavljanje nasipa, vreća itd. odradili, danas ekipiramo i veći broj ljudi jer se kod tih vodostaja mora posvetiti stanju nasipa da ne bi došlo do procijeđivanja. I danas smo se pojačali se sa još 50 vojnika, pojačali smo se sa ljudstvom Hrvatskih voda tako da se ti nasipi na svim dionicama prate”, rekao je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Stanovnici strahuju od urušavanja nasipa, a ima li potrebe za evakuacijama stanovnika odlučuje se u ovim trenucima na sastanku Kriznog stožera na kojem uz nekoliko ministara sudjeluje i premijer Andrej Plenković. U naseljima Uštica, Košutarica i Mlaka stanovništvo je već odsječeno i čamcima im se donosi pomoć.

Pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić, Media servisu je rekao da je više od deset interventnih timova na raspolaganju 24 sata dnevno, pomažu stanovnicima, ali i prevoze vreće s pijeskom ondje gdje je potrebno…

“Angažirat će se uskoro i naši ronioci kako bi ispitali nasipe. Na području Jasenovca i dalje raste i tamo je ovoga časa posvećena najveća pažnja jer je tamo najveći rizik”, rekao je Prizmić.

Izvanredno je stanje i u Kosinjskoj dolini, i ondje se tek očekuje vrhunac vodnog vala, deseci kuća i objekata već su poplavljeni, a svi se nadaju da se neće ponoviti scenarije od prije osam godina kada je pod vodom ostalo više od 150 objekata. Lika u Selištu i dalje raste. Ponori vodu primaju, no i oni su već uglavnom puni. Zoran Čavlović…

“Obzirom na dotok vode iz Like, topljenje snijega jer još uvijek imamo dva metra snijega, oni nisu sposobni zapravo svojim kapacitetom prihvatiti tu vodu i zbog toga dolazi do plavljenje Kosinjskog polja”, rekao je Čavlović.

Kupa kod Farkašića u 10 je sati bila na 957 centimetara i trenutno je vodostaj u stagnaciji. Izvanrednje mjesre obrane od poplava na snazi su na sljedećim područjima: Kupa – Karlovac, Korana – Karlovac, Odra – Odra, Črnec – Ustava Črnec, Retencija Žutica – CS Rožec, Česma – Česma ušće , Sava – Ustava Trebež , Retencija Lonjsko Polje-ustava Trebež , Ilova – Veliko Vukovje, Retencija Lonjsko Polje – Brezovica, OK Lonja-Strug – Vrbovljani 1, Una – Hrvatska Kostajnica, te Sava – Stara Gradiška.

Komentiraj