VELIKO ČUDO: I Bačić iznenađen zbog Gabrijele Žalac – evo što kaže

“Iznenadilo me tim više što je predmet nekoliko godina pri Državnom odvjetništvu”, rekao je Branko Bačić o uhićenju Gabrijele Žalac i dodao: “U Saboru smo krajem prošle godine donijeli Zakon kojim je otvoren Ured europskog javnog tužiteja čime je nadležnot za postupanje u nezakonitostima oko korištenja Europskih fondova prebačeno na taj ured”.

“Vlada je predlažući takav Zakon napravila dodatni iskorak. Cilj je osigurati sve pravne instrumente za onemogućavanje nezakonitog postupanja s EU fondovima, treba stroža kontrola, to je poruka svima koji se u takve nezakonite poslove upuštaju”, rekao je Bačić, gostujući na N1 televiziji.

Komentirajući činjenicu da se Žalac sumnjiči za 13 i pol milijuna kuna, rekao je: “Mislim da je ona prva, Kuščevića se tereti za radnje prije nego je ušao u Vladu, za Marića ni ne znam. Znam koliko i vi, ono što čitam iz medija, da se Uskok tim predmetom bavio, da ga nije dovršio i da je predao dokumentaciju Uredu europskog tužitelja. I ovo je epilog. Prepotstavljam da će se zatražiti istražni zatvor, ali vidjet ćemo.”

O eventualnom izbacivanju Gabrijele Žalac iz Predsjedništva HDZ-a Bačić je istaknuo: “Uvijek postupamo sukladno Statutu – ako dođe do teške povrede članskih prava, moguća je suspenzija. Pritom treba voditi računa o načelu presumpcije nevinosti. O suspenziji odlučuje Visoki časni sud. S obzirom da je članica Predsjedništva, ne može lokalni ogranak odlučivati o njezinom statusu.

”Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je Žalac Plenkovićev kadar:

“Ministri su u pravilu izbor predsjednika Vlade, Plenković ju je predložio kao stručnjakinju za EU fondove, pokazala se u županiji s odličnim rezultatima. I kao ministrica je u početku imala visoku razinu korištenja sredstava i mislim da je napravila iskorak u odnosu na zatečeno stanje Milanovićeve Vlade. Nitko od ministara ili zastupnika nema mandat da bi postupao protivno zakonu. Svako od nas je pojedinac i ne može se to vezati uz onog koji vas je predložio. U vrijeme Vlade Milanovića imali smo problema s visokopozicioniranim dužnosnicima. Svatko ima svoj integritet i odgovoran je za svoje postupke.”

“Mislim da ovakve izjave nisu dobre jer tako se vrši utjecaj na sudbenu vlast i ovime su unaprijed govori o njezinoj krivici, a još nije podignuta optužnica, to je pritisak na sudbenu vlast”, dodao je Bačić o Milanovićevim komentarima i dodao: “To je po meni nedopustivo da visokopozicionirani dužnosnici komentiraju predmete u tijeku.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!