VELIKI INTERES PODUZETNIKA: Sve više ulaganja u šibenskoj Industrijskoj zoni Podi

Šibenik privlači sve veći broj poduzetnika u Industrijsku zonu nedaleko od grada, koja će uskoro dobiti i izravni priključak na autocestu, što je izazvalo gotovo pet puta veće zanimanje poduzetnika.

Zainteresiran je i njemački ulagač koji u pogone na Podima namjerava uložiti milijardu eura. Preseljenje sa stare lokacije u Industrijsku zonu omogućilo im je veće pogone i proširenje proizvodnje.

– Napravili smo sve potrebne prateće objekte: upravna zgrada, skladište, razvojni dio,  a izradili smo i kemijski pogon kojeg praktički nitko u Europi nema, govori za HRT Mate Burić, vlasnik tvrtke.

Proizvode sve što je potrebno za izgradnju objekata vodoopskrbe, odvodnje, pročišćivača. I jedna su od brojnih tvrtki na Podima u kojima je ukupno zaposleno oko tisuću 500 radnika.

– Bavimo se proizvodnjom dekoracija za kolače. Naši glavni proizvodi su šećerne mrvice, šećerne kuglice i obojeni šećer u različitim bojama, ističe Sandra Sečak, voditeljica operativnog poslovanja tvrtke.

Kupuje se za slatki svijet još jedna parcela. – S obzirom na to da se potražnja iz inozemstva u zadnje vrijeme pojačala, smatramo da bismo trebali uzeti još par stotina kvadrata skladišnog prostora, govori Nikica Bujas, direktor tvrtke.

Stotine kvadrata u zoni Podi postale su tražena roba. Pa će do kraja godine biti prodano čak 15 parcela!

Foto: Screenshot/HRT

– Dosad je to bilo u prosjeku 2,3,4 godišnje – evidentno je da je ovaj priključak na autoput povećao interes poduzetnika i to nas čini zadovoljnim, govori Jakov Terzanović, direktor Industrijske zone Podi.

Proizvodnja plovila, građevinskog materijala, elektroničke opreme – samo je dio djelatnosti privučenih u Šibenik izravnim priključkom Industrijske zone na autocestu.

– Gro radova na iskopu je završeno, cca 50 tisuća kubika iskopa, izrada nasipa cca 20 tisuća kubika – u tijeku je izrada odvodnje, kolničke konstrukcije, gornjeg ustroja kolničke konstrukcije, ističe Dinko Pribanić, voditelj projekta čvor “Šibenik – Podi”, HAC.

Od travnja sljedeće godine novi čvor skratit će poduzetnicima trajanje transporta. – S ovim novim priključkom zaista će to vrijeme ići malo brže, ističe Bujas.

Preostalih 50-ak hektara zemljišta u zoni namjerava kupiti inozemni ulagač iz fotonaponske industrije. – Koji će biti zaista mega investicija, investicija koja će osigurati budućnost Grada Šibenika, ali ja bih rekao i mega investicija na razini RH iz sfere zelenih tehnologija i proizvodnje alternativnog zelenog goriva, govori Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Zbog višegodišnjeg ulaganja vrijednog milijardu eura, inozemnom investitoru treba još poduzetničkih hektara. Stoga slijedi dogovor s Vladom o dodatnom darovanju državnog zemljišta Gradu Šibeniku radi širenja Industrijske zone Podi. A njemački ulagač najavljuje da će ono Šibeniku donijeti na tisuće novih radnih mjesta.