VELIKA AKCIJA USKOK-A: Privedena je i Ana Karamarko zbog izvlačenja novca

Istražitelji USKOK-a upali su jutros u tvrtku Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade i bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, piše Jutarnji listi i neslužbeno doznaju da je Karamarko uhićena.

Izvor: Media servis

Kako doznaje Večernji list, akcijom je obuhvaćeno 38 osoba, a sumnja se da su od 2017. do 2019. naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pribavili korist od 20 milijuna kuna te time državni proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna.

Osumnjičeno je više osoba za izvlačenje 20 milijuna kuna, no u javnost je izašlo samo puno ime Ane Karamarko i to za iznos od 360.000 kuna, piše N1.

Izvori bliski Karamarku kažu kako je dojam da se “spaja ugodno s korisnim” jer ih čudi da je u javnost izašlo samo ime Karamarkove supruge i to nakon što je nedavno objavljena fotografija Tomislava Karamarka i Brune Esih u kontekstu dogovora za izlazak na parlamentarne izbore. Ipak, još nikakav dogovor nije postignut i nije baš izvjesno da će se Karamarko angažirati na parlamentarnim izborima.

PISALI SMO:

SLAVEN LETICA: Ana Karamarko, ritam politike i ritam utamničenja – čitajte OVDJE.

Ovo je priopćenje USKOK-a:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje kodnog naziva „FLAJŠ“ kojim je obuhvaćeno 38 osoba i 9 trgovačkih društava.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su dvojica prvoosumnjičenika, hrvatski državljani (1976. i 1979.), u razdoblju od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima.

S ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi za sebe i druge, oštetili su Državni proračun Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a u okviru trgovine raznim robama i uslugama, kao i u okviru stjecanja nekretnina.

Naime, u tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a temeljem neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju. Pri tome su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 7,5 milijuna kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist.

Dvojicu prvoosumnjičenika se također sumnjiči da su, kao stvarni voditelji poslovanja spomenutih trgovačkih društva te u dogovoru sa većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene. Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune društava kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih. Nakon zaprimljenih uplata, ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava su dijelom podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društava koja su za navedeno angažirali.

Potom su i s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini su, nakon zadržavanja provizije, vraćali odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava.

Na opisani način su sebi i drugima pribavili korist u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni proračun RH za nešto manje od 4 milijuna kuna.
Gore opisanim protupravnim radnjama 38 je osumnjičenika počinilo kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, više kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranje novca.

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski su službenici proveli su više dokaznih radnji na zagrebačko, splitskom i riječkom području.

Danas tijekom dana, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 31 osumnjičenik biti će predan pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija će podnijeti odgovarajuće kaznene prijave protiv 38 osumnjičenih osoba i devet trgovačkih društava.

Jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok je šest osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

U provođenju ove operativne akcije sudjelovalo je oko 150 policijskih službenika.