UZBUNA IZ OMIŠLJA: Opasni kancerogeni otpad iz Dina Petrokemije prijeti – tko će ga zbrinuti?!

Dina Petrokemija, Omišalj

Tko će zbrinuti opasni otpad iz Dina Petrokemije u Omišlju nakon što je tvrtka prestala postojati? Općinske vlasti prozivaju Ministarstvo zaštite okoliša za ignoriranje zakona i rizika po zdravlje stanovnika.

Omišaljska Dina više ne postoji. Krajem kolovoza nakon obustave stečajnog postupka nekadašnja članica Dioki grupe izbrisana je iz Registra Trgovačkog suda u Rijeci. Postrojenje je nakon radnika ostalo i bez odgovorne osobe, stečajne uprave, prenosi Media servis.

Na otvorenom je lako dostupno ostalo čak 115 tona kancerogenog vinil-klorid monomera, dok postrojenje čuvaju tek dva zaštitara.

“Mogu slobodno ušetati u postrojenje Dina Petrokemije gdje se do danas nalaze opasne tvari. Prije svega vinil-klorid monomer, četvrta najkancerogenija tvar koja postoji. Osim toga, postrojenje je potpuno zaraslo travom. Bilo tko da ušeta i baci opušak zapali postrojenje gdje je ne samo sve puno kemikalija, nego je prisutna i vrijedna imovina za koju očito nikoga nije briga”, rekla je načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, te dodaje da je općina nemoćna, dok ministarstvo ignorira zakon i nalog DORH-a iz 2015. godine.

“Građani, radnici, čelnici jedinice lokalne samouprave su prosvjedovali. Doveli smo ministra Slavena Dobrovića gdje smo mu sve ponovili. Ako jedno Ministarstvo zaštite okoliša ne poštuje zakone RH, ako DORH nakon moje prijave ne reagira, ne natjera ministarstvo da poštuje zakone, onda ja više ništa ne mogu”, kaže Ahmetović.

Općina ne smije po zakonu sama zbrinuti otpad, jer bi to i učinili, kaže načelnica. Ahmetović ogorčeno zaključuje kako ministarstvo koje sjedi u Zagrebu očito ne prihvaća da je Omišalj, otok Krk i Primorsko-goranska županija dio Republike Hrvatske koju predstavljaju i čije zakone ne prihvaćaju.

Proljetos je iz Dine u kutinsku Petrokemiju prevezeno četiri tone opasnog klora, no goleme količine i dalje prijete.

“Ne možemo učiniti 10 posto onoga što treba učiniti samo da bismo začepili usta građanima ili čelnicima jedinica lokalne samouprave koji se brinu i boje za te građene i smatrati probleme riješenima. Zna to dobro i ministar Dobrović i svi oni koji su uz njega dolazili u Omišalj koja je opasnost od ostalih kemikalija, ali ih očito nije briga”, zaključuje Ahmetović.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!