USKOK U NOVOJ AKCIJI: Nova uhićenja oko afere INA – na meti istražitelja još jedan direktor

Policija i USKOK jutros su započeli još jednu akciju uhićenja na zagrebačkom području. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list radi se o akciji koja je povezana s plinskom aferom u kojoj je nedavno uhićen Inin direktor Damir Škugor.

Izvor: Media servis

Navodno su uhićeni Škugorov kolega iz Ine i direktor tvrtke za trgovinu plinom te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

Podsjetimo, u prvoj akciji policije i USKOK-a, radilo se o protuzakonitoj prodaji plina tvrtki OMS Upravljanje po fiksnoj cijeni od nepunih 20 eura po megavatsatu, pri čemu je Ina oštećena za milijardu kuna.

Gotovo pola milijarde kuna završilo je na računu oca Damira Škugora.

Istražitelji su u međuvremenu otkrili da je postojala još jedna slična priča u kojoj su direktori iz Ine pokušali ostvariti dodatnu osobnu zaradu kroz trgovinu plinom s još jednom tvrtkom, prenosi Jutarnji.

Istragom su obuhvaćeni Stjepan Leko i Vlado Mandić, javlja HRT.

Stjepan Leko je zamjenik Damira Škugora u naftnoj kompaniji INA, što znači da je bio u supotpisnik svih onih ugovora, koji su oštetili INA-u za više od milijardu kuna.

Vlado Mandić, je direktor kompanije EVN Croatia Plin, kojoj je sjedište u Zagrebu, a u kojoj trenutno traje pretres, odnosno oduzimanje dokumentacije.

O današnjim uhićenjima oglasio se i USKOK. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su nastavka kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kazneno djelo pranja novca.

– USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, naglasili su iz USKOK-a.

Uhićenja je komentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica. U izjavi koju prenosi HRT, Malenica je rekao kako vjeruje da nova afera neće utjecati na Vladu.

(…) Iz razloga što Vlada podržava rad neovisnih tijela. Dakle, USKOK, Državno odvjetništvo i PNUSKOK. To su neovisna tijela koja istražuju postojanje ili nepostojanje određenih kaznenih djela. Očito su, kada su istraživali predmet gospodina Škugora došli do ovoga predmeta.”

Malenica kaže i da nije vidio o čemu se točno radi u ovom slučaju te ponavlja kako je Vlada jasno poručila da nije zadovoljna sustavom upravljanja i odlučivanja u INA-i.

“Kada se dogodio predmet gospodina Škugora to smo jasno rekli i na tome ćemo raditi. Iz toga razloga i imamo promjene u Upravi INA-e i očekujemo od novih članova Uprave svakako da promijene način upravljanja, ali i kontrole samih procesa unutar INA-e”, poručio je Malenica.