EKSKLUZIVNO: INTERVJU – Što je sve Martin Gore iz Depeche Modea rekao Barbari Kolar

U ekskluzivnom razgovoru za TOP RADIO, poznata voditeljica Barbara Kolar razgovarala je s Martinom Goreom, jednim od osnivača i članom planetarno popularnog benda Depeche Mode. Saznala je kako se bend osjeća nakon smrti Andyja Fletchera, osnivača i klavijaturista benda te hoće li netko naslijediti njegovo mjesto.

Na specijalnom medijskom događaju u Berlinu, Depeche Mode najavio je novi album i svjetsku turneju 2023. godine. “Memento Mori Tour” vezat će se na bendov nadolazeći 15. studijski album istog imena kao i turneja, a koji će izaći u proljeće 2023. godine. Martin je Kolar otkrio hoće li novi album “Memento Mori” biti optimističniji u odnosu na prošli “Spirit”, ali i koja je to glazba koju živi.
O emotivnoj praznini i kako se bend osjeća nakon smrti Andyja Fletchera, Martin Gore govori:

“Naravno, sve je potpuno drugačije i novo odkad je umro. Znate, moramo se fotografirati, a samo nas je dvoje sada. Također, u studiju nas je sada dvoje. Neobično je.”

Član Depeche Modea otkrio je Barbari Kolar hoće li doći neki novi klavijaturist koji će sjesti na Fletcherovo mjesto i je li tako nešto uopće moguće:

“Nikada nećemo zamijeniti Andyja i o tome nismo uopće razmišljali. Imamo Petera Gordena koji svira klavijature s nama od 1998. godine. Imamo i Christiana Eignera, bubnjara, a imate i nas dvojicu te ćemo u takvoj postavi od sada ići na turneje.”

Gore je rekao kako se veseli novoj turneji.

“Zaista je dobro izaći van i ponovno nešto raditi nakon što smo tako dugo sjedili kod kuće tijekom pandemije”, rekao je poznati gitarist.

O tome ovise li glazbenici o osjećaju koji dobivaju od svoje publike te je li zarazno kada izađu na pozornicu i masa krene najvijati, jedan od osnivača Depeche Modea izjavio je:

“To je vrlo poseban osjećaj. Prilično je nevjerojatno i uvijek kažem da je svaki od naših koncerata kao malo slavlje te svi sa koncerta izađu euforični.”

Berlin je vezan za glazbenike i njeguje s njima dobre odnose, istaknula je Barbara te je upitala Gorea zašto su se vratili u Berlin:

“Da, već neko vrijeme nismo ništa najavili. Ne mogu se uopće sjetiti jesmo li ovdje najavili turneju. Možda jesmo davno. Zadnji album smo najavili u Italiji, a onaj prije njega u Parizu te se stoga činilo prirodnim vratiti ovdje. I da, ovdje se nalazi puno naše povijesti.“

Novi album Depeche Modea izlazi krajem ožujka 2023. godine. Album je naziv “Memento Mori” dobio još dok je Andy Fletcher bio živ. O tome zadržavaju li taj naziv zbog ili unatoč njegovoj smrti, poznati pjevač je rekao:

“Mislim da ga je to dodatno naglasilo te smo odlučili da je bolje zadržati ga.”

Album “Spirit” bio je prilično mračan u tekstovima, inače bi ljudi pomislili da je spirit nešto što uzdiže, istaknula je Kolar te je Martina upitala je li album “Memento Mori” dobio naziv prema poznatoj Cezarovoj rečenici koja ga podsjeća da je smrtan te hoće li album zbog toga biti iznenađujuće optimističan. Poznati glazbenik je odgovorio:

“Mnoge pjesme dotiču se smrti. Mislim da su još uvijek poticajne i mislim da još uvijek postoji osjećaj duhovnosti u pjesmama.”

O istraživanju časopisa Mirror u kojemu je zaključeno da su tekstovi pjesama Depeche Modea najsofisticiraniji od svih britanskih bendova i da je slušatelju potrebno 10,5 godina obrazovanja kako bi uspio razumjeti sve što su zapravo napisali, poznati tekstopisac je rekao:

“Vidio sam to i nisam siguran vjerujem li u to. Ali što to znači 10,5 godina obrazovanja? O kojem se razredu tu radi (smijeh)? “

Koji dio pjesme je najvažniji, jesu li to riječi ili glazba, Martin odgovara:

“Očito je to kombinacija i postoji poseban način na koji tekstovi funkcioniraju s glazbom. Zajedno stvaraju nešto posebno.”

Tema razgovora bila je i koja je to glazba koju Martin Gore živi te postoji li posebna pjesma koja ga uvijek podigne. Gore je otkrio: “Možda – Moon River.”

Na temu glazbe koju sluša, a kada ne stvara glazbu Depeche Modea, Martin Gore je rekao:

“Mislim da me od malih nogu jako zanimala glazba i sve vrste glazbe. Slušao sam sve.”

Barbara je istaknula kako je njezin osjećaj da je bend odlučio odrastati, ali i ostarjeti sa svojom publikom i kako se nisu previše povezali s aktualnim glazbenim streamovima. O tome što misli o današnjoj glazbi i jesu li pokušali te nove zvukove staviti u svoj specifičan Depeche Mode zvuk, jedan od osnivača Depeche Modea je rekao:

“Rijetko se iznenadim. Kada nešto čujem i pomislim da je dobro i jako zanimljivo uglavnom je to nešto jako drugačije. Čak i moje kćeri misle da je većina pop glazbe glupasta, a imaju pet i šest godina te nisu indoktrinirane (smijeh). Moja šestogodišnja kćer voli izmišljati riječi i od mene traži da sviram gitaru. Jednom sam odsvirao par taktova na gitari, ona je pjevala te u jednom trenutku rekla: Možemo li ispočetka – ovo zvuči previše sretno!”

Depeche Mode u Hrvatskoj će nastupiti peti put 23.srpnja 2023. godine. O nastupu u Zagrebu Gore je rekao:

“Svi naši koncerti su uvijek nevjerojatni, gdje god svirali.”

O tome ima li vremena tijekom turneje obići i stvoriti uspomene iz mjesta u kojemu nastupaju, poznati pjevač je otkrio:

“Ovisi koliko imamo slobodnog vremena. Obično sviramo jedan dan – dođemo noć prije nastupa i ja ostanem i spremam se za nastup, a zatim sviramo i idući dan odlazimo. Sljedećeg dana, Peter- klavijaturist i ja često izađemo i pokušavamo pronaći veganski restoran.”

Kolar mu je rekla da Zagreb ima odlične veganske restorane, a na pitanje hoće li imati posebne zahtjeve za turneju, Gore je očito pod utjecajem rata na europskom tlu sarkastično odgovorio:

“Mislim da ovaj put trebamo tenkove.”