USKOK U AKCIJI: Uhićeno nekoliko osoba – šteta za INA-u veća od 100 milijuna

Na području Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije u velikoj akciji policije i USKOK-a uhićeno je nekoliko osoba. Navodno je riječ o šteti većoj od 100 milijuna kuna.

Uskok i policija potvrdili su da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, prema neslužbenim informacijama, na meti istražitelja našli i direktor u Ini Damir Škugorm njegov otac, te vlasnici tvrtke OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore) i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Kako HRT doznaje, Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Neslužbeno – prva osoba uhićena na zagrebačkom području je direktor sektora za poslovanje s prirodnim plinom u Ini. On je navodno prodavao plin jednoj domaćoj tvrtki za cijenu znatnu nižu od tržišne da bi nakon ta tvrtka taj isti plin preprodavala stranoj tvrtki za naravno puno veću svotu novaca. Uhićen je i njegov otac jer navodno su istražitelji upravo na njegovom računu pronašli pozamašnu svotu novca. Osim njih, uhićeni su i vlasnici tvrtke OMS upravljanje, jedan od njih je i predsjednik HOK-a.

Na osječkom je području uhićena predsjednica tvrtke Plinara. Govori se o pranju novca, naime osoba koja je potpisala kupoprodajni ugovor, navodno je dobila 100 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna brzo potrošila na nekretnine.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je obavještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima. U priopćenju navode da su u subotu obaviješteni da je među uhićenima u akciji koju su proveli policija i Uskok i predsjednik HOK-a Josip Šurjak. Dodaju da za sada nemaju dovoljno informacija da bi to mogli komentirati te ističu da će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima.

U priopćenju USKOK-a se kaže:

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.”

Priopćenjem se oglasio i MUP:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznenih djela pranja novca.

Na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i osječko-baranjske u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku.”