UPOZORAVAJUĆE BROJKE: Na dan u Hrvatskoj od raka umire čak 38 ljudi!

operacija, operaciona sala

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u suradnji s udrugama pacijenata “Koalicija udruga u zdravstvu” i “Sve za nju” predstavili su nacionalnu javnozdravstvenu kampanju “Mi možemo. Ja mogu”.

Izvješće: Media servis

Svrha kampanje je poboljšanje rezultata prevencije, rano otkrivanje raka te njegovo kvalitetnije liječenje. Tom su prigodom, saborski zastupnici ispisali poruke kojiima podupiru ovu javnozdravstvenu kampanju.

Statistika govori da svaki dan od nekog oblika raka umre 38 osoba, a predstavnici udruga pacijenata Ivica Belina i Ljiljana Vukota iznose detaljnije podatke:

“Čak 66 posto pacijenata je otkrilo bolest zbog sumnje da nešto nije uredu s njihovim zdravljem, to su vlastite sumnje, a samo pet posto programima ranog otkrivanja. Komunikacija s liječnicima je prilično loša, čak 72 posto pacijenata kaže da nije razumjelo obrasce informiranog pristanka za njihovo liječenje, čak 52 posto kaže da su neki dijagnostički postupci liječenja poduzeti prekasno”, rekao je Belina.

“Želim vjerovati da ćemo do godine na svjetski dan borbe protiv raka imati glasovanje u Saboru o Nacionalnom planu”, rekla je Ljiljana Vukota.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!