UMIROVLJENICI U LOVU NA POSAO: Postaju nova radna snaga – evo gdje najviše

Na pola radnog vremena krajem srpnja radilo je 28.147 umirovljenika. Povećanje je to od gotovo 400 zaposlenih starijih osoba koje primaju mirovinu u odnosu na prethodni mjesec, čemu je svakako pogodovao sezonski rad pa se za kolovoz očekuju još veće brojke, premda još nisu poznate.

Dok su jedni radom prisiljeni krpati za život nedostatne mirovine, drugi nastavljaju doprinositi društvu iskustvom i stečenim znanjima. Kako bilo, riječ je o opciji koja je zakonskim izmjenama posljednjih godina polučila rezultate. Naime, prije samo dvije godine, mogućnost zaposlenja do polovine radnog vremena koristilo je gotovo dvostruko manje umirovljenika, njih 15.665 da bi ta brojka lani skočila na 23.775 korisnika starosne i prijevremene mirovine, piše mirovina.hr.

Kada gledamo po djelatnostima, radišnih je umirovljenika najviše u trgovini, njih 4.718, zatim 3.572 u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te 3.566 u prerađivačkoj industriji. Slijede administracija i građevina s oko 3.000 zaposlenih korisnika mirovine. Gotovo 2.900 ih je u građevini, a prijevozom i skladištenjem bavi se više od dvije tisuće umirovljenika.

Turizmom se u vidu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bavi nemalih dvije i pol tisuće umirovljenika.

A gdje se u Hrvatskoj najviše radi u mirovini? Grad Zagreb prednjači s njih gotovo osam tisuća, dok su tri najjače županije Splitsko-dalmatinska (3.273), Primorsko-goranska (2.920) i Istarska (2.411).  Najmanje ih, svega oko 200, radi u Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj i Virovitičko-podravskoj.

Na rad u mirovini dvostruko se više odlučuju muškarci. Tako radi njih više od 18 tisuća naspram manje od deset tisuća radnih umirovljenica.